Crnogorski premijer Milo Đukanović sa saradnicima boravio je danas u radnoj posjeti Opštini Bijelo Polje, gdje je sa predsjednikom Opštine Aleksandrom Žurićem razgovarao o projektima čiji je nosilac Vlada i koje Vlada realizuje u partnerstvu sa Opštinom.

Takođe, premijer Đukanović i predsjednik Žurić razgovarali su o budućim zajedničkim projektima i kapitalnim investicijama u Bijelom Polju, nakon čega su obišli završenu dionicu regionalnog puta Pavino Polje – Kovren.

Premijer Đukanović je istakao da Vlada posvećuje pažnju razvoju sjevernog regiona naše države, te da daje podršku Bijelom Polju, koja predstavlja uzornu lokalnu upravu koja godinama predstavlja najbolji primjer uspješnosti vladine regionalne politike.

- Prije nekoliko godina smo najavili da će Bijelo Polje, kada sve budemo izgradili što smo isplanirali, zauzeti poziciju regionalnog centra, što je Bijelo Polje danas nesumnjivo, aline zadovoljavamo se time, idemo dalje sa razvojem infrastrukture, privrede, društvenih djelatnosti u cilju unaprijeđenja kvaliteta života ljudi u ovom gradu, kazao je premijer Đukanović.

Predsjednik Žurić je istakao da je dogovoreno da u idućoj godini u centru pažnje budu projekti koji će kao svoj isključivi benefit imati što skoriju ekonomsku ispaltivost i optvaranje novih radnih mjesta, što bi trebalo da postavi i posebnu viziju i poseban koncept građana, da poboljša kvalitet života i riješi glavne problem.

- Jedan od takvih projekata je i put Slijepač most – Tomaševo – Pavino Polje – Crkvice, čiju smo posljednju etapu upravo završili. Ovaj projekat je ukupno vrijedan 14 miliona eura, koji za građane ovog kraja, al ii za Bijelo Polje ima neprocjenjivu vrijednost, mnogo veću od svog finansijskog izraza. Jer smatramo da je ovo posljednja pretpostavka koja treba da uslovi ozbiljne investicije u poljoprivredi i označi ono što je jedan od prioriteta ovoga kraja i jedne od strateških grana kada je u pitanju cjelokupno Bijelo Polje, kazao je predsjednik Žurić naglašavajući i to da je danas sa premijerom razgovarao i o završetku tržnice, početku realizacije prve faze kolektora za koji su završeni preduslovi.

- Definisali smo i jedan projekat za početak radova na otvaranju bjelopoljske strane Bjelasice. Taj projekat je ukuno vrijedan, za trogodišnji planirani period, 30 miliona eura i u četvrtak je zakazan početak radova na tom projektu, konkretno početak izgradnje puta, elektromreže, infrastructure, poslije čega će u 2016. i 2017. godini uslijediti i izgradnja žičara, kazao je predsjednik Žurić.

Na održanom sastanku u Bijelo Polje razgovaralo se i o problemu u gradskoj bolnici, te je dogovoren set mjera koji će biti preduzet i koje su već počele da se preduzimaju, a koje bi tokom sljedeće sedmice trebalo da imaju svoju finalnu fazu izvedbe koja će garantovati da se više na tom, kao ni na bilo kojem drugom mjestu to ne može ponoviti.

- Unaprijeđenja će biti u pogledu upravljanja bolnice, što će uz pojačanu pažnju medicinskog osoblja i nadlažnih državnih službi obezbijediti da imamo rastući kvalitet zdravstvene zaštite naših stanovnika, kazao je premijer Đukanović i dodao da što se tiče privrednih pitanja, koja moraju biti na prvom mjestu i u Bijelom Polju, kao i u svim gradovima u Crnoj Gori, ocijenjena je dobrodošlom jedna pozitivna inicijativu u vezi sa Vunarskim kombinatom, ali i o tome kako semogu učiniti dodatni podsticaji za bolje korišćenje poljoprivrednih površina u Bijelom Polju, što predstavlja izuzetan razvojni resurs.

- Pored razvoja Bjelasice, dio budžetskih sredstava je opredijeljen i za radove na Đalovića Pećini. Izgradnja auto puta će donijeti preporod na području sjevera Crne Gore. Ocijenili smo i da je u pogledu komunalne infrastrukture dosta napravljeno, ali da ostaje važan zadatak pitanje sistema za prečišćenje otpadnih voda, za šta smo dobili grant, obezbijedili partnera za izgradnju prve faze. Napredovalo se i u pogledu društvene infrastrukture, Bijelo Polje danas ima i sportsku halu, univerzitet, preporođen dom kulture, nove vrtiće, novi dom starih, Centar za djecu sa posebnim potrebama. Uz domaćinsko upravljanje lokalne vlasti i uz pomoć Vlade, Bijelo Polje je poprimilo sve sadržaje jednog modernog urbanog grada, istakao je premijer Đukanović.

Ministar saobraćaja Ivan Brajović je istakao da Vlade Crne Gore kontinuirano radi na rehabilitaciji, izgranji i rekonstrukciji putne mreže u Crnoj Gori.

- Od sticanja nezavisnosti Crne Gore 2006. Godine, Vlada je preko 300 miliona eura uložila u izgradnju novih puteva, rekonstrukciju postojećih i izgradnji novih trećih traka. Ova dionica je veoma značajna. Radili smo ovaj put u nekoliko faza od Slijepča mosta do Crkvica. Rekonstruisali smo oko 30 kilometara ovog puta, ali se ovdje ne zaustavljamo. Već je urađena projektna dokumentacija za dionicu od Crkvica do Vrulje u dužini od 12 kilometara. Kad to završimo, radićemo sljedeći segment od Vrulje, preko Mijakovića do Kosanice. Time ćemo završiti regionalni put R10 i imaćemo potpuno rekonstruisanu saobraćajnicu do Pljevalja, kazao je ministar Brajović.