Novi socijalni servis lokalne uprave u Bijelom Polju „Mala grupna kuća” primiće svoje prve stanare nakon naredne sjednice lokalnog parlamenta, gdje bi trebalo da bude usvojena dokumentacija za rad ovog servisa.

Direktorica Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju "Tisa", u okviru kojeg će funkcionisati Mala grupna kuća, Saida Čikić kaže da je ovo prvi socijalni servis u Crnoj Gori koji je namijenjen djeci sa smetnjama u razvoju koja su bez roditeljskog staranja ili čiji su roditelji lišeni roditeljskog prava i u kojem će o djeci smještenoj u ovoj ustanovi brinuti stručno osoblje 24 časa.

- Od završetka građevinskih radova na objektu, u decembru 2014. godine, koji je izgrađen u skladu sa međunarodnim standardima i koji je prilagođen potrebama korisnika, menadžment Dnevnog centra je radio na pripremi dokumentacije za rad servisa, koja će se naći na dnevnom redu naredne sjednice Skupštine opštine Bijelo Polje, na kojoj ista treba da bude usvojena. U saradnj sa Centrom za socijalni rad Bijelo Polje, trenutno se vrši mapiranje, selekcija i priprema djece za smještaj u ovu ustanovu. Kako bi se u servisu organizovao kvalitetan rad, shodno standardima i potrebama korisnika, završen je i konkurs za izbor pomoćnika direktora Javne ustanove Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju "Tisa", koji će koordinirati poslove u ovoj ustanovi. Na konkurs se prijavila jedna osoba, koja ispunjava tražene uslove, kazala je Čikić.

Direktorka naglašava da će broj djece u Maloj grupnoj kući biti u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima za pružanje i korišćenje usluga, normativima i minimalnim standardima usluga za smještaj djece i mladih.

- Krajem decembra 2014. godine, Memorandum o Maloj grupnoj kući potpisali su tadašnji ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković, predsjenik opštine Aleksandar Žurić i ja. Izgradnju objekta su finansirali Ambasada USA u Crnoj Gori, Evropska unija, UNICEF, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Opština Bijelo Polje, kazala je Čikić.