Danas je u Bijelom Polju uz prisustvo vojske Crne Gore i predstavnika lokalne uprave obilježen Dan planete Zemlje, 22 april.

Ranije je iz Ministarstva odbrane saopteno da će Vojska Crne Gore u Bijelom Polju i Mojkovcu zasaditi po 29 stabala breze povodom obilježavanja Dana planete Zemlje. Na taj način Vojska Crna Gore želi da pruži doprinos obilježavanju ovog dana i pošalje poruku o značaju očuvanja i zaštite životne sredine, saopšteno je iz Ministarstva.

 

 

 

– Danas naša Vojska zajedno sa nama promoviše zaštitu i unaprjeđenje čovjekove okoline, jer zdrava okolina je sve što nam daje i stvara zdrave ljude, a to je najveće bogatstvo svakog društva. Obilježavanje ovog datuma ima za cilj da poveća svijest ljudi o ugroženosti životne sredine kako bi se angožovala cjelokupna javnost u sprečavanju daljeg ugrožavanja planete, poručio je Ljušković.

Dan planete Zemlje se obilježava 22. aprila, od 1992 godine, u SAD- u od 1971 godina, kao dan upozorenja na opasnost koja prijeti životu na zemlji i životnoj sredini.

U Bijelom Polju uz prisustvo predstavnika lokalne uprave stabla su zasađena u naselju Nikoljac, Ribnik.

Potporučnik Bojan Jovanović je naglasio da Vojska Crne Gore u sklopu svojih misija ima obavezu da u različitim situacijama asistira civilnim institucijama, a da je očuvanje životne sredine jedna od najznačajnijih misija, te da nam je izuzetno važno podići svijest građana u tom domenu.

 – Broj stabala simbolizuje broj zemalja članica NATO-a nakon učlanjenja Crne Gore u Alijansu. Breza je drvo koje inače simbolizuje mir, istakao je potporučnik Jovanović.