Nobelovac Mario Vargas Ljosa 21. juna će prisustvovati simpozijumu  pod nazivom “Književni plamen Vargasa Ljose”, koji će biti održan u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju, pod pokroviteljstvom Opštine Bijelo Polje i Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije.

Na Simpozijumu će učestvovati naijstaknutije univerzitetski profesori, poznavaoci hispanoameričke književnosti i tumače Ljosinog djela iz Crne Gore i regiona.

Takođe, Mario Vargas Ljosa će 19. juna posjetiti svog prvog crnogorskog izdavača, Novu knjigu iz Podgorice, na čiji poziv i dolazi u Crnu Goru, a 20. juna će posjetiti Budvu  i svečano  otvoriti ovogodišnji festival Grad teatar i Sajam knjiga koji se održava u okviru te manifestacije.

Mario Vargas Ljosa je dobitnik najvažnijih književnih nagrada, od Nobelove nagrade za književnost, nagrade Servantes, nagrade Princa Asturije, kao i dobitnik jednog od najvećih priznanje za književnost "Don Kihot". Izdavačka kuća Nova knjiga do sada je objavila Ljosine knjige: “Keltov san”, “Diskertni heroj”, “Avanture nevaljale djevojčice”. U pripremi su još i knjige “Panteleon i posjetiteljke” i “Pohvala pomajci” ovog pisca koje će izaći iz štampe do 19. juna.

- Sav rad Vargasa Ljose (novinarski i književni, uključujući i njegove eseje) obilježen je potragom, u dubinama duše i snage, za onim elementima koji ljude čine i zlim i plemenitim, napisao je Juan Kruz u El Paisu.

Mario Vargas Ljosa je rpđen 1936. godine u Peruu i jedan je od najpoznatijih pripadnika hispanoameričke književnosti. Najpoznatija djela su mu “Grad i psi”, “Tetja Julija i piskaralo”, “Don Rigobertove bilježnice”, “Avanture nevaljale djevojčice”, “Pohvala pomajci” i druge.

Tokom  boravka u Crnoj Gori, Vargas Ljosa će se sresti i sa crnogorskim zvaničnicima, autorima izdavačke kuće “Nova knjiga”, svojim crnogorskim čitaocima i poštovaocima njegovih djela.