U predivnom ambijentu Parka pjesnika u Bijelom Polju, sinoć je počeo 11 Whitefield jazz festival, koji je otvorio dekan sarajevske Muzičke akademije prof. dr Senad Kazić, ističući da ovaj Festival Polju na najbolji način proučava, razvija i unapređuje džez.

- Drago mi je što će, pored profesora Sinana Alimanovića, muzičko umijeće pokazati i mladi ljudi, jer je ovo odlična prilika za njihovo predstavljanje. Whitefield jazz festival je početak naše saradnje sa Bjelopoljcima, najavio je Kazić.

U okviru prve večeri 11. Whitefield jazz festivala nastupio je i čuveni džez umjetnik Sinan Alimanović. On je rekao da je uređivačka politika Whitefield jazz festivala izvrsna, što je pokazatelj da struka odlučuje o kvalitetu i repertoaru festivala.


- Ovaj Festival organizuju stručni ljudi iz svijeta muzike. Upravo zbog toga mi je zadovoljstvo što sam opet tu, a posebno mi je drago što će drugog festivalskog dana nastupiti moji student. Posebno je dobro što su ove godine napravljene izmjene u koncepcijskom smislu i što je ove godine Festival isključivo džezerski. Napokon ćemo uživati u pravom tradicionalnom džezu, kakav se svira svugdje u svijetu. Džez je savremena muzika, to je spoj afričkog ritma i evropske harmonije, kazao je Alimanović.

Jedan od najboljih crnogorskih gitarista, Miodrag Šule Jovović, koji je svirao sa skoro svim značajnijim žez sastavima u svijetu, kaže da mu je, ipak, bilo veliko zadovoljstvo što je nastupio sa legendarnim Sinanom Alimanovićem.

- Zaista je čast biti na sceni sa takvom muzičkom legendom. Sa ovog festivala nosim sjajne utiske, nadam se da će ova manifestacija nastaviti svoju tradiciju, a ja ću se svakako uvijek rado odazvati, rekao je Jovović.

Bluz i džez gitarista i vokalista Cravan blues benda, Dragan Đorđević Karlo, kazao je da Bijelo Polje ima sjajnu publiku i mnoštvo ljubitelja džez muzike. On je po četvrti put na ovom Festivalu i ističe da je organizacija sve bolja, te da je pohvalno što je program uvijek drugačiji. Za razliku od Karla, na Whitefield jazz festivalu se prvi put predstavio Đorđe Obradović iz Novog Sada. Ipak on kaže da je malo manifestacija na kojima džezeri mogu da se okupe i da šire džez duh koji imaju.


- Bijelo Polje može poslužiti kao odličan primjer drugim gradovima i nadam se da će ovakvi događaja biti više, jer pravom promocijom može da se uradi mnogo na razvoju džeza. To je muzički pravac koji vole i mladi i stariji, samo što nijesu svjesni toga, ali se nadam da na ovaj način možemo da to probudimo u njima, naveo je Obradović.

O kvalitetu repertora 11. Whitefield jazz festivala govori i nastup pijaniste i kompozitora iz Ukrajine, Rinata Kurmaševa. Kurmašev je multimedijalni umjetnik i izuzetan improvizator, a pisac je i dječije poezije.

U okviru druge večeri festivala, večerasa će nastupiti Akademija jazz bend, Sarajevo, Dr Wolf and the Children of the night, Klajazz kvintet i Akustično - elektronski duo Mark Fogel i Lukas Šimer, Austrija.

Whitefield jazz festival organizuje JU Ratkovićeve večeri poezije, uz pokroviteljstvo Opštine Bijelo Polje, ovogodišnju muzičku manifestaciju podržala je i Ambasada Austrije u Crnoj Gori, a medijski pokrovitelji su Radio Bijelo Polje i Radio Televizija Crne Gore.

Foto: Radio Bijelo Polje