U okviru realizacije projekata, valorizacija Đalovića pećine i planine Bjelasice, koji realizuju Opština Bijelo Polje i Direkcija javnih radova Crne Gore, danas su potpisani ugovori o izgradnji žičare od manastira Podvrh do Đalovića pećine, vrijedne oko četiri miliona eura, i žičare-šestosjeda na lokaciji Cmiljača, vrijedne osam miliona eura.

Uz prisustvo premijera, Duška Markovića, predsjednika Opštine Bijelo Polje, Petra Smolovića i brojnih drugih zvaničnika, ugovore je sa predstavnicom firme koja će biti izvođač radova,  potpisao  Almer Kalač, direktor Direkcije javnih radova. 

Predsjednik Vlade, Duško Marković kazao je da će ova značajna investicija promijeniti, ne samo Bijelo Polje, već i Crnu Goru.

-Vlada Crne Gore uradiće sve, da u rokovima koji su definisani ugovorom koji je potpisan danas, bude realizovana planirana investicija. Ovo je projekat žičare od Manastira Podvrh do Đalovića pećine dužine 1 kilometar i 700 metara, najmodernije žičare -gondole koja će, vjerujem, prevoziti veliki broj turista, i na taj način upotpuniti turističku ponudu ovog kraja, Bijelog Polja i Crne Gore. Čitav posao treba da bude završen za 18 mjeseci. Vjerujem da ćemo sa renomiranom kompanijom iz Italije koja je i izvođač i projektant, uspjeti da u ugovorenom roku ovaj posao završimo. U međuvremenu, stvorili smo pretpostavke da radimo na putu od Bistrice do manastira Podvrh, ugovoreni su uslovi, ugovoreni su radovi, odabran je izvođač i ostalo nam je još samo malo posla da riješimo nekoliko pitanja eksproprijacije. Opština je obezbijedila ta sredstva, i mislim da možemo u najkraćem roku za 10 do 20 dana uvesti izvođača radova u posao, na gradnji puta do ovog mjesta.

Premijer Marković ističe da je danas potpisan i ugovor o projektovanju i postavljanju žičare na Cmiljači.

-To je takođe vrijedan projekat. Već se sprovode aktivnosti na izgradnji puta Ravna Rijeka-Jasikovac-Cmiljača, tako da vjerujem da ćemo do 2020. godine biti u prilici da i ovaj prostor ovdje, a i planinu Bjelasicu koristimo u ekonomske i razvojne svrhe, koje će proizvesti otvaranje više hiljada radnih mjesta i da će se na ovom prostoru konačno bolje živjeti, kazao je Marković.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović kazao je da je ovo istorijski dan za Bijelo Polje.

-Potpisivanjem ugovora za izgradnju žičara, a one su srž ova dva projekta, mi smo već značajno ušli u realizaciju kapitalnih projekata za Bijelo Polje. Projekti valorizacije ''Đalovića pećine'' i ''Ski centra Bjelasica'', potpuno će promijeniti sliku Bijelog Polja u ekonomskom, turističkom i svakom drugom smislu, generisati nova radna mjesta i dinamizirati razvoj Bijelog Polja. Nadam se, da će Bijelo Polje svojim turističkim i ostalim kapacitetima privlačiti sve više privrednika, turista, da će se sve više dolaziti, a da će se mladima pružiti realna šansa da ostanu u svom gradu. Posebno se zahvaljujem Vladi Crne Gore i premijeru Markoviću, za ovako brzu i kvalitetnu realizaciju ovih projekata. Siguran sam da ćemo se mi za 18 mjeseci ponovo sastati i pustiti u rad žičaru, realizujući projekte u cilju dobrobiti građana Bijelog Polja, istakao je Smolović.

Ministar turizma i održivog razvoja, Pavle Radulović objašnjava da je italijanska kompanija ‘’Leitner’’, proizvođač opreme i glavni projektant ,,srca” ovog sistema.

-Na naše veliko zadovoljstvo u realizaciji poslova definisanim ugovorom, učestvuje i veliki broj crnogorskih kompanija, koje se bave projektovanjem i izvođenjem radova, a nosilac posla je preduzeće ''Novi volvoks'' i druga preduzeća, kazao je Radulović.

Predsjednik Vlade, Marković i predsjednik Opštine, Smolović, su nakon potpisivanja ugovora posjetili manastir Podvrh, džamiju i gasalhanu u Bistrici.