Danas je na gradskom trgu otvorena pčelarska manifestacija ,,Med hrana i lijek 2018”.

Otvarajući ovu manifestaciju, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović je istakao da pčelarsto u Bijelom Polju ima dugu i bogatu tradiciju.

-Pčelarska organizacija u Bijelom Polju postoji 82 godine, osnovana je davne 1936. godine. Bogatstvo medonosnog bilja pruža povoljne prirodne uslove za razvoj ove djelatnosti. Na teritoriji Bijelog Polja pčelarstvom se bavi oko 250 pčelara koji posjeduju preko 5.000 pčelinjih društava, od ovog broja njih 130 su članovi Udruženja pčelara i u njihovom posjedu je nešto preko 4.000 hiljade pčelinjih društava. Značaj pčelarstva ogleda se u proizvodnji meda i ostalih pčelinjih proizvoda, kaže Smolović.

Predsjednik Opštine je naglasio da se ciljevi mjera za podsticaj razvoja pčelarstva odnose na poboljšanje konkurentnosti u proizvodnji pčelinjih proizvoda, očuvanje kvaliteta i poboljšanje zdravstvene ispravnosti pčelinjih proizvoda i podizanje stručnog znanja i obučenosti pčelara.

-Programom mjera za podsticaj razvoja poljoprivrede za 2018. godinu Opštine Bijelo Polje, kroz direktnu podrškau razvoju pčelarstva predviđen je iznos od 6.000,00 eura, što je 4% od ukupnog iznosa za Program podrške razvoju poljoprivrede za ovu godinu, što svakako treba da se poveća. Založiću se da u narednim godinama ova podrška bude veća, uzimajući u obzir značaj pčelarske proizvodnje, poručuje Smolović

Smolović je pozvao sugrađane koji su u mogućnosti da se bave pčelarskom proizvodnjom, a ostale da njeguju dobru naviku konzumiranja meda i ostalih pčelinjih proizvoda, jer je med i hrana i lijek.

Predsjednik Udruženja pčelara ,, Pčelar“ iz Bijelog Polja Vladimir Šebek kazao je da se kroz ovakve  manifestacije  promoviše  pčelarsto i pčelarski prizvodi iz Bijelog Polja, Crne Gore i susjednih zemalja.

-Danas je prilika da pčelari promovišu  pčelinje  proizvode  upoznaju  se, steknu prijatelje i razmijene iskustva sa ciljem unapređenja standarda i primjene dobre pčelarske prakse. Takođe je prilika da se pčelarsto izuzetno važna djelatnost po prirodu i društvo, čiji efekti značajno prevazilaze same proizvode promoviše na pravi način, zaključio je Šebek.

Pristne su pozdravili predstavnik Ministarstva  poljoprivrede i ruralnog razvoja Nebojša Veličković i predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore Radule Miljanić.

Zlatna plaketa Udrženja pčelara Bijelo Polje pripala je bivšem predsjedniku Opštine Aleksandru Žuriću, a uručene su i zahvalnice svima koji su podržavali rad Pčelarske organizacije.

Danas u 16 časova biće održano predavanje dr Dragana Ćirkovića, na temu ,,Med, vrste, značaj meda u ishrani i prepoznavanje kvaliteta meda“, a manifestacija se završava u 18 časova.

Manifestacija se organizuje kroz podršku Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u okviru projekta ,,Ruralni razvoj kroz integrisano upravljanje šumskim i vodnim resursima u jugoistočnoj Evropi:Perspektive ruralnog razvoja:kvalifikovanje, reintegracija i (samo) zapošljavanje“, koji sprovodi u partnerstvu sa njemačkom agencijom za međunarodnu saradnju, a podršku pčelarskoj manifestaciji pružila je i Opština Bijelo Polje.