Prestižna književna manifestacija ,,Ratkovićeve večeri poezije” otvorena u Bijelom Polju.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je otvarajući ovu književnu manifestaciju kazao da je ovo pjesnička svetkovina, koja predstavlja savremeni kulturni odraz bogatog nasljeđa Polimlja - prostora u kom su pisana riječ, duhovnost i sakralno graditeljstvo ostavljali neizbrisive tragove.

-Za toliko godina postojanja na ovoj manifestaciji nastupio je svako ko nešto znači u pjesništvu Crne Gore i okruženja, dajući svoj doprinos u čuvanju tradicije stihotvorstva, koju su u crnogorskoj istoriji stvarali ne samo pjesnici već i vladari. Iako od Njegoša do Ratkovića crnogorska poezija ne bilježi domete koji bi se mogli ravnati sa stvaralaštvom ova dva velikana, poezija je bila stalno prisutna u životima ljudi ovih prostora, koji su uz gusle slavili svoja vojevanja, tužbalicama ispraćali svoje bližnje, ali se i radovali životu pastoralnim i veselim stihovima bogatog usmenog stvaralaštva, ističe Bogdanović.

On je naglasio da je upravo ta istrajnost u vremenima koja bilježe stalnu regresiju poezije učinila da „Ratkovićeve večeri poezije“ postanu jedna od najznačajnijih pjesničkih manifestacija u regionu. Zahvaljujući književnim stvaraocima ovog kraja održavan je taj dosluh sa tradicijom kroz njihove autentične poetike, koje su isto tako bile u dosluhu sa književnim istraživanjima njihovih vremena – od tamne metafizičnosti Ratkovićevog lirizma i neosimbolističkog traganja Blaža Šćepanovića u poeziji, do takođe inovativnog proznog stvaralaštva Ćamila Sijarića i Miodraga Bulatovića. I uistinu, najznačajniji ovdašnji dvadesetovjekovni književni stvaraoci pokazali su kako iskustvo svog prostora - ukorjenjeno u njegove istorijske, mitske i arhetipske slojeve - može da se odrazi u savremenom umjetničkom stvaralaštvu, rekao je Bogdanović.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović kazao je da učešće na „Ratkovićevim večerima poezije“ predstavlja čast, a nagrada „Risto Ratković“ prestiž.

-Davno je neko rekao da je Lim krvotok crnogorske književnosti. U Limskoj dolini rođeni su najznačajniji crnogorski pisci – Mihailo Lalić, Miodrag Bulatović, Ćamil Sijarić, Risto Ratković, Radovan Zogović, Husein Bašić i mnogi drugi. Samo u Bijelom Polju rođena su tri velikana jugoslovenske književnosti – Ratković, Sijarić i Bulatović. Zbog toga i ne čudi činjenica što su „Ratkovićeve večeri poezije“ upravo počele u Bijelom Polju 1970. godine, a danas prerasle u jednu od najznačajnijih pjesničkih svetkovina na prostorima bivše Jugoslavije, istakao je Smolović i naglasio da Opština Bijelo Polje i Ministartsvo kulture Crne Gore snažno podržavaju ovu manifestaciju, a time kulturu i umjetnost koja prevazilazi nacionalne granice i koja pozicionira Bijelo Polje i Crnu Goru na karti važnih kulturnih destinacija, podsjetivši da su  „Ratkovićeve večeri poezije“ dobile status od posebnog značaja za kulturu Crne Gore i da je 2012. godine formirana JU Ratkovićeve večeri poezije.

U okviru svečanog otvaranja prikazan je dokumentarni film o Ristu Ratkoviću, a nastupio je i Gradski hor. Nakon otvaranja uslijedio je koncert Đorđa Davida. U susret svečanom otvaranju održano je Međunardno pjesničko veče pod nazivom ,,Eno ga, po moru teče Lim”, a tokom dana održano je još nekoliko programa.