Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović upriličio je danas prijem za ovogodišnjeg laureata nagrade ,,Risto Ratković” hrvatskog pjesnika Marka Pogačara, koji je ovo priznanje zavrijedio  za knjigu “Zemlja, zemlja. Sastanku je prisustvovao direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić.

Predsjednik Smolović je Pogačaru čestitao ovo prestižno priznanje i poželio uspjeh u nastavku karijere, a Pogačar se zahvalio Predsjedniku na prijemu i istakao da mu je  ova Nagrada izuzetno značajna.

Marko Pogačar rođen je 1984. godine u Splitu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je komparativnu književnost i opštu povijest.
Na istom sveučilištu trenutno pohađa doktorski studij književnosti, kulture, izvedbenih umjetnosti i filma. Poeziju, esejistiku i književnu kritiku redovno objavljuje u domaćoj i inostranoj periodici, na internetu, te na Trećem programu Hrvatskog radija. Prevodio je s engleskog jezika, uglavnom savremenu američku liriku. Urednik je u književnom časopisu Quorum. Zamjenik je glavnog urednika u dvonedeljniku za kulturna i društvena zbivanja –’’Zarez’’. Pjesničke, prevodne i publicističke naslove uređuje za više hrvatskih izdavača.  Član je programskog odbora Goranovog proljeća. Svira bubnjeve u post-punk bendu Death Disco. Objavio je knjige Pijavice nad Santa Cruzom (pjesme, 2006, 2009); Poslanice običnim ljudima (pjesme, 2007, 2014); Predmeti (pjesme, 2009, 2015); Jer mi smo mnogi (publicistika, 2011); Atlas glasova (eseji, 2011); Crna pokrajina (pjesme, 2012); Bog neće pomoći (priče, 2012, 2014); Jugoton gori! (eseji, 2013, 2014); Slijepa karta (putopisna proza, 2016), Zemlja Zemlja (poezija, 2017).

 

Nagrada laureatu  Marku Pogačaru  biće uručena večeras u 20:30h u Kući Rista Ratkovića.