Povodom 9. maja Dana pobjede nad  fašizmom i Dana Evrope delegacije Lokalne uprave,  boračkih organizacija i političkih partija položile su danas cvijeće na spomenik  Palim borcima u centru grada.

 

Predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje Abaz Dizdarević  kazao je, da danas obilježavamo 74. godišnjicu pobjede nad fašizmom ideologijom koja je prijetila da sruši humanost u posljednjem vijeku.

-Drugi  svjetski rat predstavlja najgori rat u istoriji čovječanstva s obzirom na broj stradalih ljudi i količinu materijalnih šteta. Crna Gora je u potpunosti uložila sebe, svoju egzistenciju i ljudski potencijal s ciljem da pomogne uništavanju fašizma. Naša država je platila veliku cijenu žrtvovanja za slobodu.

Dizdarević naglašava da današnji dan proslavaljamo kao herojski čin protiv brutalne agresije.

-Želim da danas iskažemo duboki pijetet i zahvalimo se svakom čovjeku koji je učestvovao u borbi koja je prijetila celokupnom opstanku ljudi  na planeti. Takođe, želim da čestitam svima dan pobjede nad fašizmom, posebno borcima i učesnicima Narodno oslobodilačkog rata.

Dizdarević je rekao da je na idealima bratske ljubavi izgrađeno i naše Bijelo Polje.

-Upravo  nas  vrijednosti na kojima su preci gradili naš grad obavezuju da zaboravimo na dnevne, prolazne događaje, stvari oko kojih se dijelimo, da naučimo da cijenimo vrijeme i da damo sve od sebe za stvaranje boljih uslova za život. Dan pobjede nad fašizmom jedan je od najznačajniijih praznika u evropskom kalendaru, a kao sjećanje na Šumanovu deklaraciju kojom je inicirana ideja ujedinjenih evropskih država, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope. Tekovine 9. maja i veliki trijumf sudbinski su odredili slobodarski razvoj naše države. Na tim principima je građena suština savremene antifašističke Crne Gore, njene velike istorije, sadašnjosti i njene budućnosti, zaključio je Dizdarević.

O tekovina Narodno oslobodilačke borbe govorili su predstavnici boračkih organizacija Blagoje Vujisić i Mirko Stanić.