Večeras je u sali bjelopljskog Centra za kulturu održana Svečana akademija povoodom 21. Maja Dana nezavisnosti Crne Gore.

Pozdravljajući prisutne predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović čestitao je svim građanima Crne Gore, kao i našoj dijaspori 21.Maj, kojim obilježavamo 13 godina obnove državnosti.

-Danas slavimo 13 godina od sticanja nezavisnosti. Povratili smo državni identitet, nacionalni autoritet, ekonomski prosperitet, kulturološki ambijent, politički ugled. Očuvali istorijski prepoznatljivu crnogorsku multinacionalnu i konfesionalnu toleranciju, na šta nas je obavezala tradicija multietničkog sklada, koja je u Bijelom Polju doživjela procvat. Mudro, strpljivo i racionalno cijenjenje političkih prilika u okruženju i šire, doprinijelo je valorizaciji sveukupnih potencijala naše države. Na ekonomskom i političkom polju gdje se susreću veliki interesi, zavrijedili smo značajnu pažnju i izvjesan status prve naredne članice Evropske unije i ravnopravne članice NATO saveza. Crna Gora budi asocijacije atraktivne investicione destinacije sa prirodnim resursima koja garantuje isplativost investicionih ulaganja.

Smolović ističe da je Crna Gora postala sinonim političke stabilnosti i balkanski svetionik u burnim vremenima.

-Oponenti posežu za dezavuisanjem uspjeha želeći da nas vrate u status neformalnog starateljstva. Svakom građaninu je jasno da je ova državnost postojana, legalna i pripada volji istinskog opredjeljenja, te da će odoljeti svim pritiscima i testovima. Ona pripada svim građanima pravično i jednako, bez obzira kako je ko mislio ili glasao 21. Maja 2006. godine. Vratili smo joj dostojanstvo, a građanima osnažili osjećaj pripadanja zemlji u kojoj su rođeni. Prirodno joj pripada naša ljubav kao otadžbini, pa onda svako drugo nacionalno, vjersko i političko pripadanje – nikada i nikako na štetu Crne Gore, njenog dostojanstva i prosperiteta. Građani Bijelog Polja dostojni su zahvalnosti za sve što su učinili na mukotrpnom putu političkog i državnog konstituisanja naše države. U svakom značajnom vremenskom razdoblju naš politički senzibilitet bitno je određivao sistemsku strukturu napretka, dali smo povjerenje najuspješnijim i najboljim kreatorima društvenih odnosa.

Predsjednik Opštine poručuje da su otvorene sve kapije povjerenja za ulaganja u našu opštinu.

-Opština Bijelo Polje, uz izdašnu podršku Vlade Crne Gore u kontinuitetu, realizuje više strateških projekta od državnog značaja: ski centar Bjelasica, Đalovića pećina i projekat izgradnje kolektora sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda i mnoge druge projekte. Kada je u pitanju razvoj infrastrukture, svjedoci smo višemilionskih investicija koje kvalitetno mijenjaju lice našeg grada i čine ga u svakom smislu urbanijim i funkcionalnijim mjestom za život. Crna Gora je neobičan božji dar – uvijek nova, neponovljiva i nama najljepša. Crna Gora je stvorena za ljepšu buducnost, progres, prosperitet, mir po svaku cijenu, čovjekoljublje, veličanstvenu mjeru ljudskosti prema svakom građaninu naše države i stalnu brigu o njegovom standardu. Slavimo i slavićemo veličanstvenu pobjedu crnogorske državne nezavisnosti i naš osjećaj zadovoljstva što smo ispravili istorijsku nepravdu, da borbom ispisane granice, definišu prostornu pripadnost Crnoj Gori a istovremeno budu najbolje veze sa našim susjedima i bratskim narodima, zaključio je predsjednik Smolović.

U okviru Svečane akademije izveden je bogat kulturno- umjetnički program, a nakon toga u hotelu Centar upriličen koktel gdje je prisutne zabavljala poznata estradna umjetnica Branka Šćepanović interpretatorka crnogorske izvorne muzike.