Simbolika kuće Rista Ratkovića, mjesta u kojem se danas nalazimo daje nam za pravo da govorimo o našem gradu kao mjestu prepoznatljivom po brojnim književnicima, pjesnicima i piscima, kazao je predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović obraćajući se učesnicima i gostima Regionalnog festivala fantastične književnosti.

-Ne samo Ratković, već i Miodrag Bulatović, Ćamil Sijarić, Dragomir Brajković, Avdo Međedović i ostali, ikone su grada koji odiše bogastvom pisane riječi. Opština Bijelo Polje godinama je pokrovitelj ovog književnog festivala, koji je sadržajnim programima pokazao da ima značajno mjesto na mapi festivala regiona. Ovogodišnja tema manifestacije ima višestruko značenje za Bijelo Polje. Pisati na temu ’’Zmaja Vražjih firova’’ sigurno je bilo inspirativno za pisce koji su se odazvali pozivu za kratku priču, posebno kada znamo na koliko načina ovaj motiv može biti obrađen u mašti pisaca. Dozvolite mi da posebno naglasim važnost odluke organizatora da motiv zmaja poveže sa pećinom nad Vražjim firovima, odnosno Đalovića pećinom. Kako je i vama poznato ova pećina predstavlja prirodno blago ovoga kraja, poklon koji nam je priroda podarila. Činjenica je da sve što Opština trenutno radi na tom projektu ima dalekosežene benefite ne samo za Bijelo Polje, već i za državu Crnu Goru. Ovaj je festival dokaz da i književnost na kreativan način promoviše turističke potencijale Bijelog Polja ujedinjuje nas na jednom od brojnih zajedničkih zadataka-kreiranju ambijenta koji će zadovoljiti kulturne potrebe sugrađana, ali istovremeno i pospješivanju ekonomskog poslovanja Opštine, kroz uključivanje pećine u turističku mapu regiona. Kada govorimo o regionu, poznato je da Refestikon objedinjuje i sarađuje sa stvaraocima iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, ali ove godine festival prevazilazi i te granice i dobija još jednu potvrdu međunarodnog karaktera i to učešćem pisaca i predstavljanjem festivala iz Italije i Rumunije. Na taj način će se, siguran sam, priča o Đalovića pećini, čuti i u drugim evropskim zemljama i doprinijeti njenom popularisanju, istakao je Smolović.

U okviru programa Refestikona danas je promovisan roman književnika Kemala Musića "Nedokazive istine Lameka Ćisuma".

Organizator Festivala je Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, a pokrovitelji su Opština Bijelo Polje i Ministarstvo kulture.