Polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima i biste narodnih heroja, danas je u Bijelom Polju obilježen 13.jul Dan držvnosti Crne Gore i Dan ustanka. Vijence su položile delegacije Opštine Bijelo Polje, boračkih organizacija i političkih partija.

Pozdravljajući prisutne predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović kazao je da Dan državnosti Crne Gore simbolično se poklapa sa priznanjem državnog statusa na Berlinskom kongresu 13. jula 1878. godine.

-Faktički oslobođene teritorije dobile su formalno-pravni status pripajanja novoj državnoj koncepciji.Bila je to mukotrpna diplomatska aktivnost predstavnika Crne Gore, uz podršku naklonjenih velesila. Uistorijskom slijedu događaja i okolnosti, 13. jul 1941. godine slobodarski, antifašistički, nacionalno jedinstveno i glasovito pokreće narodnooslobodilačku borbu protiv nadmoćnog okupatora. Oba događaja od istorijskog značaja pokrenula su državnu samosvjesnost koja je kulminirala 21. maja 2006. godine, kada je odlukom o nezavisnosti na pravi način ispoštovano požrtvovanje naših predaka u ostvarenju vjekovnog sna o uzvišenoj slobodi, ističe Smolović

Predsjednik Opštine naglašava da je velika odgovornost na građanima Crne Gore da prepoznaju svoju ulogu u očuvanju mira i stabilnosti kroz permanentni doprinos u svim vidovima angažovanja. Nadasve uloženo povjerenje u političke i ekonomske aktivnosti koje kreira vladajuća koalicija.

-Država nije fikcija. Nju čine građani, a svaki građanin i njegova porodica su država za sebe po principima važnosti i organizovanosti i iziskuju aktivnosti na obezbjeđivanju egzistencije, zaštiti prava i sloboda u demokratskom duhu. Ekstremizam je utočište neuspješnih i neostvarenih ambicija pojedinaca koji udruženi smišljeno osporavaju napore i uspjehe političkog i ekonomskog diskursa. Ravnopravan status u NATO savezu, izvjesno članstvo u Evropskoj uniji i benefiti sa vidnim ekonomskim pokazateljima, siguran su dokaz da smo, u ime naših građana, donijeli kvalitetan izbor, racionalan politički pravac i na dobrom smo putu ka ostvarenju ekonomskog prosperiteta. Srećan nam Dan državnosti sa nadom i čvrstim uvjerenjem da će svaki naredni biti proslavljan u zadovoljstvu i uspješnosti kako dolikuje našem duhu i važnosti doprinosa miru i stabilnosti evropske zajednice. Slava trinaestom julu koji pronosi simboliku hrabrosti, odlučnosti i državnosti, malog a uvijek respektovanog naroda. Zlatna slobodarska nit koja vezuje ova tri pamtljiva datuma neka bude građankama i građanima Crne Gore vječno podsjećanje na uzlet slobode, ponosa i velike časti Crne Gore koju je zadobila u uvijek teškim prilikama, zaključio je Smolović.

 

O tekovinama NOB-a govorili predstavnik UBNOR-a i antifašista Rajko Stevović i predstavnik OBNORA-a Mirko Stanić.