Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković razgovarao je danas u Bijelom Polju sa predstavnicima više od 80 NVO sa sjevera. Predsjednik Marković je kazao da je dijalog sa nevladinim organizacijama potreban, ističući da Vlada na čijem je čelu cijeni doprinos civilnog sektora realizaciji politika.

“Vlada se, pažljivo odnosi prema sugestijama i kritikama koje dolaze iz civilnog sektora i odgovore na njih kreira na sistematičan i održiv način. Kao i da Vlada ne pripisuje sebi postignute rezultate, iako je u javnosti jedina odgovorna ako uspjeh izostane”, rekao je predsjednik Marković.

Predsjednik Vlade je istakao da su uspjesi u ispunjavanju evropske agende rezultat zajedničkog rada Vlade i organizacija civilnog društva koje su dio pregovaračke strukture. 

Osvrćući se na oblasti zajedničkog rada i rješavanje problema, premijer Marković je pohvalio doprinos NVO sa sjevera pitanjima ekologije i zaštite životne sredine. 

“NVO sa sjevera su snažno i direktno otvorile pitanje pojedinaca i privatnih kompanija koje negativno utiču na nase životno okruženje”, kazao je premijer i podsjetio na primjere nedavnog zagađenja Ćehotine u Pljevljima i Lima u Bijelom Polju gdje je država reagovala kroz saradnju sa lokalnim NVO. 

Odgovor na pitanja zaštite životne sredine, naglasio je predsjednik Marković, jeste odgovor koji moramo dati za bolju budućnost generacija koje dolaze. 

Pored Premijera, na okruglom stolu su učestvovale ministarke ekonomije i javne uprave Dragica Sekulić i Suzana Pribilović, kao i glavni pregovarač Aleksandar Drljević. Današnjem sastanku je kao domaćin prisustovao i predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović.