Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja predstavilo je danas poljoprivrednim proizvođačima sa područja Bijelog Polja raspoložive mjere podrške iz Agrobudžeta za 2020. godinu.

Crnogorskom sektoru poljoprivrede, kroz agrobudžet za ovu godinu, na raspolaganju je 61 milion eura. Definisano je ukupno pedeset sedam mjera za oblasti poljoprivrede, ribarstva i operativnih programa.

“Agrobudžet za ovu godinu iznosi 61 milion eura i 8,3 miliona je veći nego prošle godine. Ovako izdašna sredstva su samo jedan od konkretnih rezultata ostvarenog rasta crnogorske ekonomije i odgovorne politike koju vodi Vlada Crne Gore” – kazao je predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović.

Na taj način prema riječima predsjednika Smolovića Vlada Crne Gore i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, nama u Sjevernom regionu su poslali jasnu poruku.

“Da koristimo svoje prirodne potencijale i resurse, te uz znanje i preduzetnički duh razvijamo jedan od najvećih potencijala ove države, a to je poljoprivreda” – rekao je predsjednik Smolović.

Smolović je istakao da Agrobudžet predstavlja dobru osnovu za dalji razvoj sektora poljoprivrede, unapređenje uslova života na selu, otvaranje novih radnih mjesta i usvajanje novih standarda poljoprivrede.

„Siguran sam da će vrijedni domaćini i poljoprivrednici, kao i preduzetnici iz Bijelog Polja u ovogodišnem Agrobudžetu prepoznati i iskoristiti svoje dobre prilike, a mi ćemo kao lokalna uprava biti tu da pružimo podršku i podstičemo njihovu konkurentnost, kroz izgradnju infrastrukture i novih puteva, a ujedno pružimo pomoć u pisanju projekata i biznis planova“ - zaključio je Smolović.

Direktorica Direktorata za poljoprivredu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Radana Damjanović je kazala da su mjere agrarne politike koncipirane da odgovore potrebama naših poljoprivrednih proizvođača, da unaprijede svoje poslovanje, modernizuju proizvodnju i prošire je.

„I ovogodišnji Agrobudžet ima novina i te novine su odgovori administracije na očekivanje poljoprivrednih prozvođača. Konkretno kroz mjere cjenovne i tržišne politike i kroz mjere ruralnog razvoja, uvažili smo zahtjeve proizvođača, tako da su sredstva povećana, a osim toga i neke specifičnosti određene prozvodnje“ – kazala je Damjanović, dodajući da su u stočarskoj proizvodnji sredstva povećana i poljoprivredna gazdinstva dobijaće podršku za svako grlo, jer je to bio zahtjev naših poljoprivrednih proizvođača.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede predstavili su veliki broj mjera ruralnog razvoja gdje poljoprivredni proizvođači mogu da iskoriste bespovratnu podršku od 50 do 80% investicije, ali i da vrše ulaganja u njima interesantne oblasti. Oni su pohvalno govorili i o podsticajnim mjerama koje Opština Bijelo Polje obezbjeđuje kroz dodatna sredstva ili subvencije za poljoprivrednike.