U Bijelom Polju juče je registrovan prvi slučaj oboljenja virusom COVID-19, kod 74-godišnje ženske osobe iz Bara, to je danas i potrvrdio Petar Smolović, predsjednik Opštine Bijelo Polje i rukovodilac Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje. Iako je već danas prevezena u barsku Opštu bolnicu, ona se vodi kao oboljeli iz Bijelog Polja, gdje prema Nacionalnom koordinacionom tijelu predstavlja epidemiološki rizik. 

“Veoma je važno istaći da osoba za koju je potvrđeno da ima korona virus, jedini kontakt sa zdravstvenim radnicima je imala u jedinici za trijažu, čime je izbjegnuta mogućnost da neko od zdravstvenih radnika ide u izolaciju” – kazao je Smolović.

On je rekao da je nakon što su dobijeni rezultati o prisustvu COVID-19 kod ove osobe, u komunikaciji sa Nacionalnim koordinacionim tijelom i Institutom za javno zdravlje je odlučeno da se ona smjesti u barsku bolnicu, dok su lica za koja je utvrđeno da su bila u kontaktu njom ostala u samoizolaciji.

“Epidemiološka služba je zajedno sa pripadnici Uprave policije napravila analizu kontakata u danima dok je boravila u Bijelom Polju i došlo se do 15tak lica, većinom iz mjesta u kojem je boravila i od kojih se od jutros uzimaju uzorci. U pitanju je selo Biokovac u MZ Grab - Kičava, koje se nalazi na 30tak kilometara od grada, gdje je došla kod svoje kćerke i boravila je tu od 15.marta, a što je prije zabrane međugradskog prevoza” – rekao je predsjednik Opštine.

Smolović je poručio da Opštinski tim predano i odgovorno radi svoj posao, a da će Opštinski tim za zaštitu i spašavanje kao što radi od prvog dana, informisati građane o stanju i aktivnostima koje se sprovode na jasan i transparentan način.

“Danas do kraja dana očekujemo rezultate testova za osobe koje su bile u kontaktu sa oboljelom i u zavisnosti od toga, u koordinaciji sa Nacionalnim koordinacionim tijelom i Institutom za javno zdravlje ćemo odrediti dalje aktivnost za smanjenje rizika od širenja virusa. Zato molim sve građane u ovom regionu da ostanu kod svojih kuća i ako osjete simptome da se jave dežurnom epidemiologu” – kazao je Smolović uz podsjećanje da Opštinski tim za zaštitu i spašavanje zajedno sa službama Opštine Bijelo Polje je stalnoj komunikaciji i u kontinuitetu sprovodi na terenu sve mjere i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela i Ministarstva zdravlja. Elektronskim putem, razmjenjujemo informacije i usaglašavamo mjere koje donosi NKT, a sve u cilju zaštite naših građana.

Predsjednik Smolović je imao je i jasnu poruku za sve sugrađane.

“Poštovani sugrađani, situacija u našem Bijelom Polju je pod kontrolom, ali je u ovom trenutku najvažnije da se svi u potpunosti pridržavamo naredbi Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, kao i preporuka ljekara a prije svega da ostanemo kod svojih kuća. Na taj način ćemo najbolje zaštiti sebe i druge od posledica ove opasne epidemije” – zaključio je Smolović.