Polaganjem vijenca na Spomen palim borcima u Bijelom Polju je tradicionalno otvoren program proslave 13. jula, Dana državnosti i Dana ustanka Crne Gore.

Sjenima rodoljuba iz bjelopoljske opštine, palih u II Svjetskom ratu, poklonili su se predstavnici Skupštine opštine, Opštine Bijelo Polje, UBNOR-a i političkih partija u Bijelom Polju.

Predsjednik Skupštine opštine Abaz Dizdarević je kazao da obilježavanje 13.jula predstavlja paradigmu slobodarskog duha crnogorskog nacionalnog bića.

"To su naši preci pokazali na ovaj dan 1941.godine, kada su prvi na tlu Evrope upalili baklju slobode i pružili snažan otpor fašizmu. Berlinski kongres, održan 1878.godine je upisao ovaj datum u istorijske stranice naše državotvornosti. Zato ovaj dan predstavlja temelj savremene Crne Gore koja ponosno nastavlja svoju antifašističku tradiciju" - saopštio je Abaz Dizdarević.

U osvrtu na tekovine 13. jula, predsjednik Opštine Petar Smolović je kazao da je 13. jul duboko urezan u savremenu crnogorsku istoriju na kojem i danas počiva nezavisna i građanska Crna Gora.

“Na tradiciji antifašističke, slobodarske i građanske Crne Gore je i građena savremena i nezavisna Crna Gora, a Bijelo Polje je primjer takve tradicije multinacionalne i multikonfesionalne. Zato je naša obaveza da nastavimo i čuvamo tu tradiciju“ – poručio je predsjednik Opštine Petar Smolović.

U sklopu obilježavanja Dana državnosti, na brdu Obrov danas je podignuta zastava Crne Gore na jarbolu visokom 14 metara.

Svečanosti podizanja crnogorske zastave su prisustvovali članovi KUD Tekstilac i Gradskog hora.