Ostvareni rezultati najsnažniji su vjetar u leđa za dalji razvoj Bijelog Polja. To, prije svega, ističem jer smo i pored činjenice da smo se kao lokalna samouprava, ali i država, suočili sa pandemijom čije posljedice negativno utiču na svjetsku ekonomiju, uspjeli da održimo stabilnost javnih finansija, nastavimo sve kapitalne projekte i uz pomoć partnera realizujemo značajne investicije iz oblasti lokalne i komunalne infrastrukture – kaže predsjednik Opštine Petar Smolović.

On dodaje da su domaćinskim odnosom minule godine povećali izdvajanja za novorođenu djecu u Bijelom Polju, koja sada iznose 150 eura.

– Takođe smo za osnovce podigli izdvajanja pa su ove godine besplatne udžbenike dobila djeca od prvog do četvrtog razreda, a nijesmo zapostavili ni studente koji se posljednjih godina mogu osloniti na redovnost isplate studentskih stipendija. Ono na šta sam veoma ponosan je činjenica da ni jedan projekat koji smo započeli u 2020. godini nije zaustavljen, već naprotiv imamo završene projekte poput rekonstrukcije puta Ribarevine -Rakonje i ulice u Resniku, takođe u godini za nama smo otvorili modernu saobraćajnicu od Bistrice do Podvrha koja se realizuje u sklopu projekta valorizacije Đalovića pećine – navodi Smolović.

Pomenuli ste Đalovića pećinu. Kada očekujete da će Bijelo Polje ugostiti prve goste u najvećoj pećini na ovim prostorima?

Projekat valorizacije Đalovića pećine je ušao u posljednju fazu. Trenutno se privode kraju radovi na najzahtjevnijem poslu u sklopu ovog projekta, a to su postavljanje i montaža stubova koji će nositi buduću žičaru. Ostao je još jedan stub da se postavi nakon čega će stručnjaci iz Lajtnera doći u Bijelo Polje da montiraju opremu koja je već stigla za žičaru. Takođe, u sklopu ovog projekta bistrički kraj će dobiti kvalitetnu putnu infrastrukturu, po najsavremenijim standardima. U ovoj godini planirano je da se završi objekat Vizitoring centra, na kojem se izvode radovi, kao i na unutrašnjem opremanju Đalovića pećine. Ukoliko se bude pratila dinamika radova koja je prisutna bila do sada, mislim da ćemo prve turiste ugostiti u 2022. godini.

Drugi kapitalni projekat je Ski centar Cmiljača. Kada će on početi sa radom?

Ski centar Cmiljača je skuplji i zahtjevniji projekat od Đalovića pećine. To napominjem iz razloga što će Cmiljača morati da se razvija fazno. Mi u prvoj fazi koju sada realizujemo radimo na izgradnji neophodne infrastrukture i postavljanja ski lifta sa pratećim sadržajima, restoranom skijanicom i dr. U narednoj fazi na Cmiljači, odnosno na Bjelasici treba da se izgradi turističko naselje. Planirana je izgradnja četiri hotela, a mi smo u pregovorima sa nekoliko zainteresovanih investitora. Posljednja faza podrazumijeva integraciju bjelopoljskog skijališta na Cmiljači i mojkovačkog Žarskog u jedinstven turistički kompleks sa velikim brojem skijaških staza koji će moći da zadovolji zahtjeve gostiju iz čitavog svijeta.

Koje projekte planirate da radite u 2021. godini?

Bijelo Polje se posljednjih godina nametnulo i kao lider po pitanju realizacije kapitalnih projekata. Svjestan sam da kod određenog broja ljudi postoji sumnja, ali ono što lokalnoj vlasti na čijem sam ja čelu ne može niko da prigovori je to da mi ne obećavamo olako stvari. Sve ono što smo obećali je završeno, u toku su radovi ili su započeti procesi realizacije. U ovoj godini očekujem da se završe dva kapitalna projekta iz turizma, ali i izgradnja OŠ ,,Dušan Korać“. Takođe, u ovoj godini očekujem da ćemo započeti sa Ministarstvom poljoprivrede i Svjetskom bankom projekat regulacije korita rijeke Lim, a koji se odnosi na izgradnju šetališta, odnosno gradskog keja. Ovaj projekat ističem jer ćemo u turističkom smislu dobiti još jedan važan segment. Nastavićemo i sa ulaganjima u lokalnu putnu, vodovodnu i energetsku infrastrukturu. Vjerujem da ćemo kroz mogućnosti koje nude biznis zone i sa komparativnim prednostima u ovoj godini privući još neke kompanije koje će investirati u Bijelo Polje. Tu prvenstveno mislim na turizam, poljoprivredu i preradu.

Kako se Opština organizovala u teškim okolnostima pandemije?

Opština se dobro snašla, a najveći teret su ponijeli zdravstveni radnici. Zato mi je drago što je Komisija za dodjelu Nagrade ,,3. januar“ i koja je sačinjena od predstavnika vlasti i opozicije bila jednoglasna u odluci da najveće opštinsko priznanje pripadne zdravstvenim radnicima Bijelog Polja. Ja sam kao rukovodilac Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje od početka pandemije u stalnoj komunikaciji sa zdravstvenim radnicima i jako dobro znam koliko su zahvaljujući stručnosti i požrtvovanosti svih u zdravstvenom sistemu spriječene posljedice pandemije. Zato i ovu priliku koristim da se zahvalim svim zaposlenim u zdravstvu - od ljekara, medicinskih sestara, zaposlenih na održavanju opreme, vozačima i menadžmentu svih ustanova u našem gradu, što su odgovornim odnosom i ponašanjem na najbolji mogući način u praksi sproveli osnove medicinske etike.

Budžet Opštine za 2020. godinu je premašen, ostvaren je 102 odsto. Koliko će se korona kriza odraziti na prihode Opštine u ovoj godini?

Budžet Opštine u 2021. godini iznosi 13,88 miliona eura i garantuje svim budžetskim korisnicima stabilnost finansiranja. Uz nastavak ušteda unutar Opštine, koje planiramo i u ovoj godini, imaćemo dovoljno sredstava da ostvarimo sve programske ciljeve. Ovakav budžet trebalo bi da omogući redovno funkcionisanje organa lokalne uprave, realizaciju planiranih programskih aktivnosti, nastavak započetih radova na uređenju opštinske infrastrukture, kao i realizaciju novih investicionih projekata.

Za kapitalne investicije biće izdvojeno 3,70 miliona eura. Prilikom donošenja budžeta tekuće izdatke smo planirali krajnje restriktivno, a kapitalne samo za one investicije koje su prioritetne i za koje postoje realni izvori finansiranja, što je u skladu sa preporukama Ministarstva finansija.

Najznačajniji datum u istoriji grada 3. januar 1945. godine

Bijelo Polje danas slavi 76 godina slobode. Što za Vas kao prvog čovjeka Bijelog Polja predstavlja 3. januar 1945. godine?

Taj datum za mene i za sve građanke i građane Bijelog Polja predstavlja najznačajniji datum u bogatoj istoriji grada. To je datum koji je prožet iskrenim ponosom i poštovanjem prema našim precima i ljudima koji su svoje živote utkali u slobodu našeg grada. Nasvetije što su imali su dali za slobodu i to je nasljeđe koje nas nemjerljivo obavezuje. Podsjetiću da su u partizanskom odredu zajedno, složno, rame uz rame, bili Crnogorci, Srbi, Muslimani-Bošnjaci i drugi vođeni idejom slobode i snagom patriotizma.

U planu uvođenje e-Uprave

Bijelo Polje je dobitnik nagrade za najtransparentniji grad u Crnoj Gori?

To je nagrada koja je veoma značajna za sve nas u lokalnoj samoupravi, jer dolazi od predstavnika civilnog sektora koji su vršili detaljnu analizu rada Opštine Bijelo Polje. Kao što je poznato, Bijelo Polje je prva opština iz Crne Gore koja je ispunila sve kriterijume i dobila BFC sertifikat koji potvrđuje da smo grad sa povoljnim poslovnim okruženjem. Ove godine smo planirali nabavku i primjenu savremenih informacionih tehnologija koji će omogućiti uvođenje e-Uprave i bolje pružanje usluga građanima i privredi.

 

Dnevni list Pobjeda