Šef UNHCR-a u Crnoj Gori, gospodin Žan-Iv Bušardi i ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, gospođa Džudi Rajzing Rajnke zajedno su posjetili 36 ukrajinskih izbjeglica smještenih u hotelu "Bijela Rada" u Bijelom Polju kako bi procijenili uslove života i njihove potrebe.

Gospodin Bušardi i gospođa Rajnke sastali su se sa otpravnicom poslova u Ambasadi Ukrajine u Crnoj Gori, gospođom Natalijom Fialkom i predsjednikom Opštine Bijelo Polje, gospodinom Petrom Smolovićem gdje su razgovarali sa ukrajinskim izbjeglicama o njihovom teškom putu do sigurnog utočišta, njihovom životu u Crnoj Gori i trenutnim potrebama.

U razgovoru sa ukrajinskim izbjeglica, g. Bušardi je potvrdio nepokolebljivu posvećenost UNHCR-a zaštiti i postizanju sveobuhvatnih riješenja za osobe pod našim mandatom."Podržavamo i nastavićemo da podržavamo Vladu i pogođene opštine u pružanju brige ukrajinskim izbjeglicama, kao i tražiocima azila i izbjeglicama iz drugih zemalja” rekao je gospodin Bušardi.

UNHCR je zahvalan Vladi Crne Gore što je ugostila ukrajinske izbjeglice i produžila pristup pravima i uslugama. U skladu sa svojim odgovornostima, Crna Gora stalno pokazuje izvanrednu posvećenost međunarodnoj solidarnosti.

Kada je 36 ukrajinskih izbjeglica došlo u Bijelo Polje, UNHCR je svjedočio izvanrednoj solidarnosti i reakciji lokalnih biznismena i vlasti, kako opštinske tako i nacionalne, koji su odmah pružili neophodnu pomoć ovim ugroženim izbjeglicama.