Veliki odziv građana Bijelog Polja na poziv za prikupljanje pomoći stanovništu u zemljotresom pogođenim područjima Republike Turske, pokazuje bliskost između naša dva naroda konstatovno je na sastanku predsjednika Opštine i počasnog konzula Republike Turske u Crnoj Gori.

Sastanak na kojem su dogovoreni način, organizacija i distribucija humanitarne pomoći organizovan je danas u Bijelom Polju, na kojem su pored predsjednika Opštine Petra Smolovića,  predsjednik Skupštine opštine Ernada Suljevića i počasnog konzulom Republike Turske Saherta Hajderpašića, učestvovali i predstavnici OO Crvenog krsta.

Predsjednik Smolović je nakon sastanka kazao da Bijelo Polje ima duboke prijateljske veze sa turskim narodom i državom, zato će kao odgovorna Opština pomoći u skladu sa svojim mogućnostima, ali sa velikim srcem narodu u pogođenim područijma.

On se zahvalio bjelopoljskom Crvenom krstu, koji je svoje kapacitete stavio na raspolaganje, a koji će prihvatati sve donacije, selektovati ih i zajedno sa lokalnom samoupravom transportovati do Podgorice.

„Pozivam sve građane da donesu toplu odjeću, kao i  sve one koji se bave domaćom radinošću, te mogu saplesti kape, šalove, rukavice, kako bi što prije obezbijedili tu osnovnu pomoć, koju ćemo posredstvom Ambasade Turske i Medrese u Podgorici dostaviti Crvenom polumejsecu Turske“ – saopštio je predsjednik Smolović napominjući da se sakupljanje pomoći, osim u Crvenom krstu, organizuje i u 40 mjesnih zajednica.

Počasni konzul Republike Turske u Crnoj Gori Sahret Hajdarpašić je iskazao posebnu zahvalnost građanima Crne Gore na empatiji koju su pokazali od prvog momenta kada je ova tragedija zadesila Tursku i Siriju.

„Posljedice su nesagledive, prema trenutim podacima oko 9 600 ljudi je izgubilo život, sa indicijama da će taj broj biti mnogo veći. Ni vremenski uslovi ne idu naruku, a razornost  zemljotresa otežava posao spasilačkim ekipama, koje su došle iz svih zemlja svijeta da pokašaju da pomognu da se što više života spasi. Zato još jednom u ime Ambasade Turske, moje lično i u ime svih stanovnika Turske, želim da zahvalim narodu Crne Gore, koji je od prvog trenutka uz nas, pružajući moralnu, ljudsku i svaku drugu podršku i pomoć, jer ko će, a ko ne mi iz Crne Gore, razumjeti ono što se dešava narodu Turske, s obzirom na ono što je nas zadesilo 1979. godine” – naveo je Hajdarpašić.

Sastanku u Opštini Bijelo Polje su prisustvovali i predstavnici OO Crvenog krsta Zoran Rudić i Mašan Živković, koji će koordinirati aktivnostima prikupljanjem pomoći.

“Imali smo konstruktivan sastanak, dogovorili smo buduće poteze, a mi ćemo, kao i uvijek do sada, na raspolaganje staviti sve naše kapacitete, kako bi pomogli građanima Turske i Sirije. Vjerujem da ćemo dokazati i ovog puta da smo sa bratskim narodom Turske i Sirije“ – istakao je koordinator bjelopoljskog Crvenog krsta Mašan Živković i apelovao na građane da se odazovu akciji solidarnosti i doniraju čistu i toplu odjeću, kao i ostale potrepštine.

Prvi kontigent pomoći građana Bijelog Polja narodu Turske biće isporučen sjutra, a dogovoreno je da se predsjednik Opštine i Skupštine opštine upišu u knjigu žalosti u Ambasadi Republike Turske.