U Bijelom Polju obilježen je 11. maj Dan bošnjačke zastave. Ceremoniju podizanja i isticanja bošnjačke zastave ispred zgrade Opštine u Bijelom Polju organizovalo je Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori.

"Danas je jedan od najvažnijih praznika koje je ustanovilo Bošnjačko vijeće - 11. maj Dan bošnjačke zastave. Bajrak koji u tradiciji Bošnjaka označava slobobodu i zato ga Bošnjaci obilježavaju slobodarski i ponosno", kazao je predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić.

On je dodao da bajrak sa svojim obilježjima predstavlja simbol utemeljenja, istorijskog trajanja i narodnog jedinstva Bošnjaka.

"Mi Bošnjaci smo veoma svjesni autohtonosti i povijesne samosvojnosti, na ovim prostorima-crnogorskim, balkanskim i evropskim. Ovdje su naši korijeni, naša prošlost i sadašnjost, ali isto tako, ovdje vidimo i svoju budućnost i perspektivu za našu djecu. U tom smislu svjesni smo doprinosa koji smo dali savremenim društvenim procesima u izgradnji moderne, nezavisne i evropske Crne Gore", istakao je Mustafić.

Poručio je da bošnjački narod želi da gradi svoju budućnost u evropskoj Crnoj Gori. On je autohtoni i domicilni narod i kao takav je neodvojivi dio Crne Gore.

"Dolaskom u Bijelo Polje predsjednika Nacionalnog vijeća Bošnjaka i potpredsjednika Vlade Ervina Ibrahimovića učinjena je čast ovoj multinacionalnoj sredini, koja je 2004.godine proglašena najtolerantnijom a šest godina kasnije i najtransparentnijom", istakao je predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović.

 

Smolović je kazao da je posebna čast što će danas na Dan bošnjačke zastave, tu zastavu podići na zgradi Opštine. To nije zakonska obaveza, ali je čast i zadovoljstvo, pa smatra da primjer iz Bijelog Polja treba da slijede sve ostale Opštine.

"Bošnjačka nacionalna zastava simbolizuje identitet svih nacionalnih osobenosti Bošnjačkog naroda i ona svojim koloritom šalje širom svijeta poruku jedinstva Bošnjačkog naroda u stvaranju multinacionalne, multikonfesionalne i multikulturalne Crne Gore", kazao je član Vijeća Fikret Kurgaš.

Istakao je da zastava koja simbolizuje čistotu, pravdu i prirodno okruženje ne prkosi nikome, već ukazuje na jedinstvo različitosti, šarolikost našeg društva u kojem se nalazi Bošnjački narod.

Svečanosti su prisustovali članovi Bošnjačkog vijeća i predstavnici javnog i društvenog života Bijelog Polja.

Izvor: RTCG