Dodjelom zahvalnica i sertifikata učesnicima završen je Bjelopoljski sportski kongres, prvi ovakve vrste u našem gradu.

Kako je u izjavi za Radio Bijelo Polje kazao direktor JU Centar za sport i rekreaciju, Marko Maslovarić, zaključci sa ovog kongresa dobra su baza za sve ono što slijedi.

,,Veoma dobri zaključci koji će u narednom periodu javnost i čuti, i to je dobra baza za novi strateški dokument na nacionalnom  nivou, kao i potencijalne izmjene Zakona o sportu. Identifikovane su potrebe, i određene smjernice za dalji plan djelovanja. Imali smo i produženu formu seminara, to je kondiciona priprema sportista, a prvog dana javnu diskusiju veoma interaktivnu, a glavna tema bila je funkcija sportskog menadžmenta, planiranje organizacije, koordinacije i kontrolnih mehanizama, sa glavnom bazom na Nacionalni strateški dokument i Lokalni strateški dokument koji će se kreirati u budućem, sa planovima svih klubova, jer želimo da napravimo jednu sinergiju i povezanost, identifikujući sve potrebe sporta “, istakao je Maslovarić.

On je istakao da su se u okviru kondicione pripreme sportiste bavili testiranjem sportista u smislu evaluacije i praćenja njihovih motoričkih stanja, a sve, kako je istakao, u cilju bolje forme i kvalitetnijeg trenažnog procesa.Podsjetimo, osim današnje kondicione pripreme sportista, juče je u okviru Bjelopoljskog sportskog kongresa održana i panel diskusija pod nazivom ,,Strateški okvir razvoja sporta u Crnoj Gori“, na kojoj su, pored Maslovarića govorili i profesor sa Univerziteta ,,Singidunum“ iz Srbije, Dragan Atanasov, direktor Direktorata za sport Ministarstva sporta i mladih Crne Gore, Zoran Jojić, samostalni savjetnik za sport u Glavnom gradu Podgorica, Rajko Čupić, a ispred Crnogorskog olimpijskog komiteta obratio se Filip Patković.Profesor beogradskog Univerziteta u penziji, Miljan Grbović, kazao je u izjavi za Radio Bijelo Polje da je ovaj događaj potvrda da Bijelo Polje ide u pravom smjeru, kada je u pitanju sport.

,,Veoma mi je drago da od našeg prvog razgovora i susreta, sada stižemo do jednog ozbiljnog pravca, koji će, siguran sam, prerasti u jedan veliki sportski kongres. To se da primijetiti u razgovoru sa ljudima koji su došli iz Vlade Crne Gore, Olimpijskog komiteta i ostalima, a dosta je za ovaj događaj odjeknulo u Srbiji, među sportskim prijateljima. Ja već imam nekih povratnih informacija o idejama, i zaista je veliko raspoloženje za saradnju, kako bi ovaj kongres podigli na veći nivo. Vidjelo se da i da je trenere veoma zainteresovao ovaj događaj, što govori o njegovoj uspješnosti", istakao je profesor Grbović. 

Izvor: Radio Bijelo Polje