Imajući u vidu da se epidemiološka situacija globalno, a posebno u Evropi po pitanju obolijevanja od novog koronavirusa dodatno usložnjava i pogoršava, Institut za javno zdravlja Crne Gore predložio je uvođenje dodatnih mjera, radi sprječavanja unošenja zarazne bolesti u Crnu Goru, suzbijanja i prenošenja u druge zemlje.

Analizom javno zdravstvenih dešavanja kao i mjera koje su sprovodile pogođene država utvrđeno je da je prosječan broj kontakata koji jedna zaražena osoba ostvari oko 90 koji svi postaju potencijalno zaraženi. Kašnjenje u sprovođenju strožijih mjera socijalnog distanciranja i ograničavanja kretanja te masovnih okupljanja kao i neadekvatno pojašnjavanje načina inficiranja, mjera prevencije, značaja društvene samo-odgovornosti i samoizolacija, po pravilu su rezultirali širenjem virusa sa uspostavljanjem široke cirkulacije virusa u populaciji koje je jako teško suzbiti.

S tim u vezi Institut za javno zdravlje predložio je Nacionalnom koordinacionom tijelu sprovođenje dodatnih mjera koje su u ovom trenutku prema mišljenju Instituta adekvatne situaciji i epidemiološkom nivou rizika od imoprtacije i širenja virusa među stanovništvom Crne Gore.

Zabranjuje se stranim državljanima ulazak u Crnu Goru, koji dolaze iz zemalja u kojima vlada epidemija zarazne bolesti izazvana novim koronavirusom, iz:

  1. Italije
  2. Španije
  3. Južne Koreje
  4. Irana
  5. Kine – pokrajina Hubei

Zabrana ulaska stranim državljanima u Crnu Goru je privremena, dok postoji opasnost od unošenja zarazne bolesti u zemlju. Lista zemalja iz kojih je privremeno zabranjen ulazak u Crnu Goru nije konačna i mijenjaće se u skladu sa kretanjem epidemiološke situacije.

Praćenje zdravstvenog stanja potencijalno zaraženih pacijenata, vršiće se od strane nadležne epidemiološke službe i nad svim članovima domačinstva.

Zabranjuje se organizovanje svih đačkih i učeničkih ekskurzija, izleta, edukativnih skupova i sl. u inostranstvu, radi sprečavanja infekcije novim koronavirusom i sprječavanja unošenja zarazne bolesti u Crnu Goru i prenošenja u druge zemlje.

Zabranjuje se održavanje sportskih manifestacija sa prisustvom publike. Sportski događaji, nacionalni i međunarodni održavaju se bez prisustva publike. Dolazak sportskih timova iz najpogođenijih područja novim koronavirusom odlaže se do daljnjeg.

Pooštrena granična kontrola vršiće se nad putnicima u međunardonom saobraćaju koji dolaze iz država koje imaju registrovane slučajeve, a bez široko uspostavljene lokalne transmisije COVID-19.

Naredba će se primjenjivati najduže dok postoji opasnost od unošenja zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom u zemlju, odnosno od širenja zarazne bolesti zbog koje su mjere uvedene, o čemu će biti donijeta odgovarajuća odluka na predlog Instituta za javno zdravlje.

Ako vaše dijete ima temperaturu, kašlje ili ima prehladu, ZADRŽITE GA kod kuće daleko od škole, drugih aktivnosti ili mjesta koja posjećujete do potpunog oporavka. NE KORISTITE LJEKOVE bez posebnih informacija. Odnosi se i na odrasle pacijente koji imaju simptome respiratorne infekcije.

 

Brojevi telefona u Domu zdravlja Bijelo Polje na koje se mogu javiti potencijalno zaraženi pacijenti su:

Broj dežurnog epidemiologa: 069 333 118

Broj ID za odrasle: 050 431 150 ; 050 435 187

Broj ID za djecu: 050 432 372

 

DOM ZDRAVLJA BIJELO POLJE

DIREKTORICA

Prim.dr Majda Dobardžić