Imajući u vidu novonastalu situaciju povodom pojave 8 slučaja obolijevanja od korona virusa u Crnoj Gori, Tim za zaštitu i spašavanje je u stalnoj komunikaciji, prati razvoj situacije, koordinira rad i preduzima sve moguće i neophodne mjere u cilju povećanja preventivnih aktivnosti na teritoriji Opštine Bijelo Polje.

S tim u vezi dajemo sljedeće Saopštenje za javnost:

  1. Potrebno je da se građani i svi ostali subjekti zaštite i spašavanja u većoj mjeri i u potpunosti, pridržavaju svih naloženih/donijetih privremenih mjera protiv širenja korona virusa iz Naredbi Vlade (Nacionalnog koordinacionog tima), Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje, vezano za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje, unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja korona virusa.
  2. Preporuka je da građani konstantno prate sredstva javnog informisanja i naredbe/preporuke/saopštenja nadležnih organa i službi i da postupaju po istima.
  3. U slučaju bilo kakvih pitanja, nedoumica i problema na temu koronavirusa i naloženih mjera o postupanju, građanima stoji na raspolaganju telefon 069 333 118 (dežurni epidemiolog), 050 431150 (ID za odrasle) i 050 432 372 (ID za djecu).
  4. Od građana se posebno očekuje da budu društveno odgovorni i da maksimalno poštuju sve preporuke vezano za boravak u svojim stanovima/kućama, zabrane okupljanja, posjeta, putovanja i druge mjere u skladu sa naredbama i preporukama Vlade i ostalih nadležnih subjekata. Takođe treba izbjegavati gužve i okupljanje na ograničenom prostoru, primjenjivati rigorozne mjere higijene i u svemu doprinjeti borbi protiv daljnjeg širenja, suzbijanja i sprečavanja prenošenja koronavirusa.
  5. Shodno naredbama i preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za sprečavanje širenja zaraznih bolesti, Opština Bijelo Polje obavještava javnost da će se rad sa strankama obavljati u periodu od 9 do 12 časova, a da će se nastavak obavljanja poslova obezbijediti putem pisane ili elektronske pošte, ili telefonskim putem. Komunikaciju sa lokalnom upravom mogu ostvariti i dobiti sve potrebne informacije putem bespolatnog broja telefona 080 050 050 ili putem elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
  6. Nadležni inspekcijski organi prate postupanje po naloženim naredbama/mjerama, a svaki oblik nepostupanja po mjerama Naredbi Vlade i Nacionalnog koordinacionog tima podliježe krivičnoj odgovornosti, u skladu sa čl. 287 i 302 Krivičnog zakonika Crne Gore.

O svim aktivnostima Tima za zaštitu i spašavanje Opštine Bijelo Polje javnost će biti redovno informisana.

 

Rukovodilac Tima zaštite i spašavanja

Petar Smolović