U Kliničkom centru Crne Gore danas je operisan prvi pacijent obolio od KOVID 19, saopšteno je iz KCCG.

"Radi se o pacijentu muškog pola, koji je star 79 godina i koje se liječi u Jedinici intenzivnog liječenja Interne klinike. Zbog opšteg stanja i komorbiditeta, pacijentu je urađena traheotomija - otvaranje dušnika, kako bi se poboljšala funkcija pluća.

Prema podacima dostupnim iz literature to je do sada, osim u Crnoj Gori, urađeno samo na još jednom mjestu u svijetu - u Singapuru", navodi se u saopštenju.

Sam zahvat, dodaju, pored hiruškog, nosi i veliki epidemiološki rizik.

"Riječ je opasnosti po tim koji radi, jer postoji značajan rizik da se infekcija prenese tokom otvaranja disajnog puta pacijenta. Zbog toga je neophodna kvalitetna i detaljna priprema tima, primjena opreme za ličnu zaštitu, praćenje protokola i dobra koordinacija svih članova tima.

Tim Kliničkog centra koji je uspješno uradio ovu intervenciju vodio je doc. dr Elvir Zvrko, direktor Klinike za ORL i MFH (otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju). U timu su bili i dr Vladimir Pavićević, specijalista ORL, dr Ljubica Radunović, specijalista anesteziologije sa reanimacijom, Ivana Laković, instrumentarka, Ivana Knežević, anestetičarka, Marija Kaluđerović, cirkularna medicinska sestra i Jelena Vušurović, glavna sestra Odjeljenja za epidemiologiju KCCG", navodi se u saopštenju.