Korisnicima staračkih naknada u poljoprivredi, pored redovne aprilske, uplaćena je i jedna vanredna u ukupnom iznosu od 440 hiljada EUR, odnosno dvije naknade po 64,41 EUR za 3,42 hiljade korisnika.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je da je od ukupnog broja korisnika 72,5 odsto sa sjevera Crne Gore, dok je 16,1 odsto iz centralnog i 11,4 odsto iz južnog.

„Vlada je na sjednici od 24. aprila, u cilju ublažavanja posljedica epidemije Covid-19, odlučila da se, kroz Posebni program podrške poljoprivredi i ribarstvu, korisnicima staračkih naknada u poljoprivredi, pored redovne aprilske, uplati i jedna vanredna staračka naknada u ukupnom iznosu od 440 hiljada EUR“ - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da će, vodeći posebnu brigu o najstarijoj populaciji, prilikom isplate naknada, svim korisnicima biti podijeljene po dvije zaštitne maske, u cilju očuvanja zdravlja te osjetljive kategorije stanovništva.

„Vlada je, u cilju održavanja i podizanja kvaliteta života na selu, 2002. godine uvela staračke naknade za nosioce poljoprivrednih gazdinstava u ruralnim sredinama kojima je poljoprivreda jedino i glavno zanimanje, te nijesu mogli ostvariti pravo na penziju ili drugu vrstu naknade“ - rekli su iz Ministarstva.

Korisnici tih naknada su, kako se dodaje, svoju egzistenciju vezali za selo, očuvali život na selu, bavili se napornim poslom, a tradiciju, iskustvo i ljubav prema selu i poljoprivedi prenijeli na mlađe generacije.