Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas je na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, a kojoj je prisustvovao predsjednik Vlade Duško Marković, konstatovalo da su od početka pandemije novog koronavirusa epidemiološke mjere donošene pravovremeno i osmišljeno, da se krizom upravljalo kvalitetno u datim uslovima, da je posebnu vitalnost pokazao naš zdravstveni sistem koji u novom talasu pandemije i uz vanredne napore zdravstvenih radnika odgovara aktuelnim izazovima, saopštili su iz Vlade.

"Dodatnu pažnju, obaveznost i odgovornost treba posvetiti efikasnijoj kontroli sprovođenja epidemioloških mjera prije svega onih koje predstavljaju najveći epidemiološki rizik.

Crna Gora je svojevremeno uspjela da bude prva država u Evropi bez potvrđenih slučajeva infekcije. Visoka stopa u proteklom razdoblju rezultat je brojnih javnih skupova i drugih vidova kršenja epidemioloških mjera u vrijeme izbora i nakon njih, kao i kontinuiranih, neodgovornih i politikantskih negiranja i opovrgavanja postojanja virusa, ismijavanja epidemioloških mjera, javno izricanih sumnji u pandemiju prvenstveno od dijela onih društvenih činilaca koje očekuje suočavanje sa izazovom upravljanja krizom.

Visoke stope infekcije i u našem susjedstvu i širom Evrope potvrđuju da je u zamahu novi, ozbiljan talas pandemije što iziskuje najviši stepen efikasnosti svih nadležnih subjekata u procesuiranju eklatantnog kršenja naredbi zdravstvenih vlasti", navodi se u saopštenju.

Najveći izazov i epidemiološki rizik, kako dodaju, predstavlja organizovanje svadbi, rođendana i porodičnih proslava.
"Nadležni organi zaduženi su da takve skupove spriječe, a da prostore u kojima se okupljanja organizuju zapečate i kazne odgovorna lica.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti poziva vjerske zajednice da dok epidemija ne bude ponovo stavljena pod kontrolu ograniče vjerske obrede i druga okupljanja u vjerskim objektima na najmanju mjeru", navodi se u saopštenju.

Iz doniranih sredstava isplaćena nabavka lijeka remdesivir

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti usvojilo je danas XVII Izvještaj o stanju na računu i odlivima sa računa Operativnog štaba za upravljanje donacijama u kojem se navodi da je po osnovu zaključka Vlade i Odluke NKT, za potrebe nabavke lijeka remdesivir isplaćeno 110.400 eura.

"Prema podacima Štaba stanje na žiro računu NKT 14. oktobra 2020. godine u 9:00 je 5.091.994,99 eura i 75.971,72 američkih dolara.

Ukupni prilivi od otvaranja računa iznose 8.161.264,12 eura i 75.971,72 američkih dolara, dok odlivi iznose 3.069.269,13 eura", ističe se u saopštenju.
Hitno pronaći rješenje za plaćeno odsustvo roditelja

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti razmotrilo je dopis Udruženja mladih s hendikepom koje je u ime osoba s invaliditetom zatražilo da tim osobama bude omogućeno korišćenje prednjeg sjedišta u vozilima taksi prevoza.
NKT podsjeća da je, upravo imajući u vidu i osobe s invaliditetom, još u maju ukinulo mjeru obaveze prevoza u taksijima samo na zadnjem sjedištu i apeluje na vlasnike taksi vozila da budu posebno senzibilni prema ovom dijelu naše populacije.

Razmatrajući saopštenje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda u vezi sa pravom na plaćeno odsustvo s posla roditelja djece mlađe od 11 godina kao i odgovore ministarstava ekonomije i prosvjete NKT je naložilo predstavnicima ovih ministarstava kao i članovima NKT-a iz Sekretarijata za zakonodavstvo da već sjutra ujutro organizuju sastanak na koji treba da pozovu i predstavnika Ombudsmana i pronađu odgovarajuće rješenje.