Drugi talas pandemije koronavirusa već danima bilježi neslavne rekorde širom svijeta. U cijeloj Evropi situacija je veoma složena.

Mnoge zemlje preduzele su najrestriktivnije mjere jer su zdravstveni sistemi na granici pucanja.

Upozorenja stižu sa najviših adresa. Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge u intervjuu CNN-u upozorio je na predviđanja SZO da dugoročno popuštanje mjera može povećati dnevnu smrtnost do 4-5 puta do januara 2021. u odnosu na onu koju smo imali u aprilu.

„Isti modeli pokazuju da jednostavne mjere poput dosljednije upotrebe maski i strogog upravljanja skupovima u javnim i privatnim prostorima mogu spasiti stotine hiljada života“ – rekao je Kluge.

Direktor Kluge ponovio je više puta iznijeti stav da „pandemija ne mijenja svoj smjer, nego to radimo mi”.

Naš zdravstveni sistem je dao odlične odgovore u svim segmentima: praćenja, analize, organizacije, posvećenosti i požrtvovanosti u radu, čime su zaslužili visoko poštovanje cijelog društva.

U ovom trenutku popunjenost naših zdravstvenih kapaciteta je oko 30%. To nam pokazuje da su epidemiološke mjere koje su preduzete u posljednjih nedjelja u pojedinim opštinama dale rezultate. Rast broja inficiranih u Nikšiću i Beranama koji su bili najugroženiji višestruko je smanjen.

Pored zdravstvenog sistema i ostalih institucija uključenih u borbu sa virusom, svakako, to je rezultat građana koji su se odgovornije pridržavali propisanih mjera.

Zbog toga, pozivamo građane da svi zajedno poštovanjem mjera damo doprinos suzbijanju pandemije i time spriječimo pooštravanje mjera koje pogađaju i građane i ekonomiju.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE