Svaki građanin,  crnogorski i strani, koji dolazi iz Velike Britanije mora imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. To je npova mjera  radi sprječavanja širenja korona virusa, koju je saopštio novinarima  državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Borko Bajić.  Sve druge mjere ostaju do 10. februara, jer i dalje imamo veliki broj oboljelih i pritsak je na zdravstveni sistem, rekao je Bajić.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je da je nova mjera uvedena jer se najveći broj slučajeva novog soja virusa nalazi u Velikoj Birtaniji.

Prema njegovim riječima, epidmiološka situacija u zemlji složena i ukazuje na to da nema mjesta opuštanju, iako je u posljednjoj nedjelji zabilježen lagani pad u obolijevanju.

“Lokalna transmisija pojačana je i proširena u nekim gradovima i to su gradovi gdje se najviše prijavljuju dnevne žurke – Podgorica, Budva, Nikšić, Bar, Cetinje. Zamolio bih građane i inspekcije da povedu malo više računa”, kazao je Galić, upozoravajući na oprez i zaposlene na skijalištima.

Galić je pozvao sve građane da se vakcinišu kada vakcina stigne u Crnu Goru, a anesteziolog Opšte bolnice Bijelo Polje Kenan Erović, koji je preležao infekciju kovidom  i imao tešku kliničku sliku, pozvao je na poštovanje mjera..

Prema Bajićevim riječima, njihova želja je bila da se krene sa vakcinama koje su dobile sva odobrenja, a to je Fajzerova, jer je prva prošla sve kontrole i dobila sve serifitkate.

Bajić je rekao da su u pregovorima sa svim priozvođačima vakcine, a da potpisivanje ugovora podrazumijeva nekoliko faza, te da još nije preciziran datum kada će da stignu vakcine a to, kako je rekao, zavisi od mogućnosti proizvođača.

Crna Gora će preko Covaxa dobiti oko 5800 vakcina, tako da nema potrebe da se bilo šta donira u tom smislu”, rekao je on.

Infektolog Opšte bolnice u Beranama Milovan Živković rekao je da situacija u tom gradu posljednjih dana daje optimizam i da je broj novooboljelih i pozitivnih ne prelazi 20, mada se mjere ne poštuju.