Opštinski tim za zaštitu i spašavanje u užem sastavu održao je danas 44. sjednicu na kojoj je razmatrana epidemiološka situaciju u gradu i aktivnosti na kontroli poštovanja mjera koje je donijelo Ministarstvo zdravlja.

Konstatovano je da je prema podacima Instituta za javno zdravlje 517 aktivnih slučajeva obolijevanja od koronavirusa u našem gradu, od kojih se 45 lica nalazi na kovid odjeljenju Opšte bolnice. Iskazana je velika zabrinutost zbog situacije u Domu starih u Bijelom Polju, gdje je infekcija korona virusom potvrđena kod 82 korisnika i 22 zaposlenih, a od 26. januara od posledica COVID-a 19 preminulo je 10 štićenika.

Na sastanku su predstavnici Doma zdravlja i Opšte bolnice upoznali članove tima sa epidemiološkom situacijom u ustanovama zdravstvene zaštite.

Sekretarijat za inspekcijske poslove i Komunalna policije će sprovoditi intenzivirane aktivnosti kontrole nošenja maski i održavanja fizičke distance na javnim površinama.

Konstatovano je da se mjere posljednjih dana poštuju u privrednim društvima, ali je primjetno da se one ne poštuju na javnim površinama, te da se građani okupljaju suprotno izdatim preporukama, što će u narednom periodu biti predmet kontrole.

Službenici Uprave za inspekcijske poslove su najavili povećanu kontrolu poštovanja mjera u ugostiteljskim objektima, uz napomenu da će biti sankcionisani privredni subjekti za koje se utvrdi da ne poštuju mjere.

Predsjednik Opštine Petar Smolović, koji je rukovodilac Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje je iskazao zabrinutost zbog trenutne epidemiološke situacije, te apelovao na oprez i poštovanje mjera.

Sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje u užem sastavu su prisustvovali i članovi Štaba za inspekcijsku kontrolu sprovođenja mjera Ministarstva zdravlja.