Epidemiološka situacija u Bijelom Polju u poslednjih 15 dana značajno se popravila, ali se broj pacijenata kojima je potrebno bolničko liječenje povećava, što je zabrinjavajuće, zaključeno je na sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje.

Trenutno se na odjeljenju Opšte bolnice nalazi 49 pacijenata, od ukupno 60 mjesta koliko može kovid odjeljenje da primi.

Zabrinjavajuće je i to što se pored smanjenja broja oboljelih u gradu, broj pacijenata kojima je potrebno bolničko liječenje povećava.

U Domu zdravlja je od početka mjeseca pregledano 1386 pacijanta. Testirano je ukupno 565 od kojih je pozitivno bilo 217 osoba.

Na osnovu dostavljenih Izvještaja članova Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje u formi dijagrama izvršena je evaluacija aktivnosti i stanja.

Na sastanku je elaborirana Analiza epidemiološkog rizika na teritoriji Bijelog Polja za period 15.04.-15.05.2021, a kojom su određene kritične tačke u našem gradu i događaji koji mogu da doprinesu daljem širenju virusa.

Na osnovu ove analize, dogovoreno je da se nakon donošenja novih epidemioloških mjera sačini novi Operativni plan inspekcijskog nadzora.

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje će zahtijevati da se maksimalno pojača kontrola poštovanja mjera.

Kontrolom poštovanja mjera potrebno je smanjiti jak pritisak na zdravstvene ustanove koji je realan i intenzivan, ali i da bi se obezbijedila povoljnija situacija za dalji tok imunizacije građana.

Danas je predstavnik Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje učestvovao na online sastanku koji je organizovalo Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje, na kojem je pozitivno označen rad Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje Bijelog Polja.