Savjet za borbu protiv koronavirusa zabranio je rad svih diskoteka i noćnih klubova od 23. jula do 2. avgusta, a zabrana važi i za žurke, muzičke festivale i masovna okupljanja u zatvorenom prostoru.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić saopštio je na konferenciji za medije da je Savjet reagovao na promjenu epidemiološke situacije.

Galić očekuje da će noćni klubovi i diskoteke, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljnija, od 2. avgusta ponovo početi da rade, ali samo za određene goste:

- Osobe koje su u cjelosti vakcinisane ili su primile prvu dozu vakcine protiv COVID-19

- Osobe koje posjeduju negativan PCR test ili imaju dokaz da su preboljele koronavirus, odnosno da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa

Isti uslovi će od 2. avgusta važiti za posjećivanje žurki i muzičkih festivala u zatvorenom prostoru, kao i ostalih masovnih okupljanja u zatvorenom prostoru.

Dodatno, od 2. avgusta samo će osobe koje ispunjavaju ove uslove moći da borave u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata.

„Ni u jednom od ovih slučajeva, ne prihvataju se brzi antigenski testovi, niti test na antitijela“, precizirao je Galić i još jednom pozvao sve građane da u potpunosti poštuju epidemiološke mjere.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani najavio je da će službenici uprave bez izuzetka kontrolisati sve ugostiteljske objekte.

„Najteža situacija trenutno je u opštini Budva. Tamo će biti sedam dodatnih inspektora, koji će vršiti pojačan nadzor. Apelujemo da se poštuju mjere i da se, što je više moguće, vakciniše menadžment u ugostiteljstvu“, naglasio je Harasani.