Opštinska Kancelarija za prevenciju narkomanije, Dom zdravlja, Crveni krst i kancelarija za mlade obilježili su 1. decembar - Svjetski dan borbe protiv side, sedmodnevnom kampanjom pod sloganom “Težimo nuli”.

- To bi trebalo da znači nula zaraženih, nula diskriminacije i nula smrtnih slučajeva, kazale je rukovodilac Kancelarije za prevenciju narkomanije Kevera Dizdarević. Ona je dodala da je cilj ove kampanje bilo podizanje svijesti mladih o HIV-u i sidi i skretanje pažnje na opasnosti koje nosi ova zarazna bolest.

- Radi organizovanja kampanje, održan je sastanak  kom su prisustvovali predstavnici Kancelarije za prevenciju narkomanije, JZU Doma zdravlj, Crvenog krsta i Kancelarije za mlade. U toku kampanje Održana su  predavanja u tri osnovne škole za učenike devetih razreda (deset odjeljenja), na kojima je doktorka govorila o narkomaniji sa posebnim akcentom na  sidu  i njenim  posljedicama na zdravlje. Na predavanjima su učenici uradili anketu o sidi, a prikazan je i kratki film  - ispovjest narkomana, kazala je Dizdarević, ističući da rezultati ankete pokazuju da 68% ispitanika OŠ “Risto Ratković” zna kako se zaštititi od HIV-a, 100%  ispitanika zna kako se može prenijeti HIV, 72%   ispitanika zna kako se ne može prenijeti HIV, 48% ispitanika zna da postoji Savjetovalište za HIV u Bijelom Polju.

- Rezultati ankete pokazuju da 81,1% ispitanika OŠ “Marko Miljanov” zna kako se zaštititi od HIV-a, 100% ispitanika zna kako se može prenijeti HIV, 75,37%   ispitanika zna kako se ne može prenijeti HIV, 50,72% ispitanika zna da postoji Savjetovalište za HIV u Bijelom Polju. Takođe, rezultati ankete pokazuju da učenici OŠ „Dušan Korać“ u 86,46 odsto slučajeva znaju kako se zaštititi od HIV-a, 93% ispitanika zna kako se može prenijeti HIV, 80,21%  ispitanika zna kako se ne može prenijeti HIV, 44,79% ispitanika zna da postoji Savjetovalište za HIV u Bijelom Polju, kazala je Dizdarević.

U okviru obilježavanja 1. decembra – Svjetskog dana borbe protiv side održana je tribina za studente i učenike srednjih škola u amfiteatru Pravnog i Ekonomskog  fakulteta.

- Predavači su bili dr Ifeta Erović i dr Emil Nasufović. Tribini su prisustvovali i volonteri Crvenog krsta, koji su dijelili kondome i promotivni materijal u holu fakulteta. Predavanja su održana u osnovnim školama 26. 27. i 28. novembra, a tribina u amfiteatru Pravnog i Ekonomskog  fakulteta30. novembra. Moram da istaknem pozitivan odnos i pomoć direktora i pedagoga svih srednjih škola, ali i entuzijazam i kreativnost učenika, kazala je Dizdarević.