Zajednica opština u saradnji sa Upravom za javne nabavke i Komisijom za kontrolu javnih nabavki održala je danas u Bijelom Polju okrugli sto izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, u cilju prezentacije najosnovnijih detalja izmjena i dopuna ovog razvojnog Zakona.

Direktor Uprave za javne nabavke Crne Gore Mersad Mujević je rekao da je odluka Evropskog savjeta o otvaranju Poglavlja pet za javne nabavke je značajna odluka u smislu daljeg razvoja politike sistema ekonomije, efikasnosti i efektivnosti upravaljanja javnim sredstvima.

- Pored razvojnog pitanja koje se nameće u domaćim privrednim subjektima za korektno i pravilno trošenje javnih sredstava, nameće se i ozbiljan zahtjev iz međunarodnih pozicija, jer naša zemlja je primaoc različitih donacija i pomoći iz evropskih fondova, tako da su se u tom pravcu postavili i određeni zahtjevi sa tih adresa da naš Zakon o javnim nabavkama 2011. godine dobije još jedan test u smislu izmjena i dopuna. Vrijedno smo radili nekoliko mjeseci, u saradnji sa Evropskom komisijom, Savjetom Evrope, OEBS-om, OSCD-om i napravili, mislimo, dobar Zakon, gdje smo pokušali da sve nelogičnosti i nejasnoće otkolonimo i, naravno, prilagodimo mjeri primjenjivosti i harmonizaciji u odnosu na direktive, kazao je Mujević.

Sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić je naglasio da se u postupku javnih nabavki troši najveći dio sredstava iz budžeta, te da je zbog toga Zajednica opština procijenila da bi opštine, kao važni učesnici u tom postupku, trebalo da se upoznaju sa izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, da daju svoja viđenja i predloge na izmjene i dopune.

- Pozvali smo sve predstavnike crnogorskih opština, sa fokusom na opštine sa sjevera države, gdje su učestvovali službenici koji su zaduženi za javne nabavke, kazao je Bojadžić.