Izložba slika i crteža Milutina Obradovića i Zorana Petrušića biće otvorena u petak u 19 sati u Galeriji „Art“ u Podgorici.

Nakon dugogodišnjeg slikarskog rada, izložbi i kolonija u Crnoj Gori i okruženju, Milutin Obradović je nedavno imao prvu samostalnu izložbu i u Bijelom Polju, gdje je još u sedmom razredu naslikao prvi pejzaž. Kasnije je završio Srednju likovnu školu i Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora Smaila Karaila. Poslije je slikao slike, putovao, dobijao nagrade, ljubio prelijepe žene, sticao prijateljstva i gdje god da je bio, kući je slao razglednice. Sada, nakon izložbe u Bijelom Polju, kaže, lakše mu je da izlaže van Bijelog Polja.

- Davno je rečeno da se najteže dokazati u svom gradu. Ja sam čekao dugo. Smatram da je moje slikarstvo sazrelo da bude prikazano u rodnom gradu i da ima dosta motiva koji su emotivno vezani za moj grad i, s obzirom da planiram niz izložbi po crnoj Gori, smatrao sam da mi je bilo obaveza da startujem iz Bijelog Polja.

Na Obradovićevim platnima, čest motiv je konj, za koje autor kaže da nijesu plemenite pasmine.

- Moji konji nijesu galoperi, nijesu neke važne pasmine. Moji konji su ciganci, rage. Njima je duga dlaka, oni su zakržljali, glave su im kratke, deformisane. Konji na mojim slikama su uspomena na vrijeme kada su konji služili da potegnu, pooru, povuku, da ugriju domaćinstvo, da nekom Ciganinu veseljaku nevjestu dovedu u kuću. Ali, isto, služe kao emocija i prepuni su simbola. Oni su tajna, kaže Obradović.