Danas je u Bijelom Polju predstavljen Program razvoja poljoprivrede i ruralnih područja u okviru IPARD II 2014 – 2020, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Opštine Bijelo Polje.

Predstavljanje ovog Programa realizuje se u okviru Twinning projekta pod nazivom “Jačanje programa ruralnog razvoja u okviru IPARD programa u Crnoj Gori”.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja predstavili su cio program, pojedinačne mjere i proceduru implementacije programa i pojedinih mjera, a posebno je istaknuta uloga koju će savjetodavne službe imati u ovom procesu.

Ana Čabarkapa, savjetnik u Direktoratu za ruralni razvoj, posebno je naglasila važnost inicijative koju treba da imaju savjetodavne službe.

- Posebno insistiramo na direktnom kontaktu i edukaciji poljoprivrednih proizvođača kroz seminare, radionice i predavanja, jer prema svim istraživanjima koje smo sproveli, ovakve aktivnosti daju najbolje rezultate, kazala je Čabarkapa.

Eksperti iz Holandije i Estonije Piet Van Vugt, bivši zamjenik direktora Agencije za plaćanje Holandije i Andrus Rahnu, šef Odsjeka za direktna plaćanja i ruralni razvoj u Agenciji za plaćanje Estonije, ukazali su na ulogu i značaj koje savjetodavne službe imaju u njihovim zemljama.

Predavanje je organizovano za savjetodavne i opštinske službe za poljoprivredu sa sjevera Crne Gore.