U Tivtu je 15. juna održana radionica o implementaciji projekata koji se odnose na unapređivanje prava manjinskih naroda i zajednica u jugoistočnoj Evropi, u okviru kojeg je učestvovala i delegacija Opštine Bijelo Polje, koja realizuje projekat „Bošnjaci – ustavnopravni položaj manjina i razvijanje prilagodljivog modela u zemljama jugoistočne Evrope“.

Opština Bijelo Polje je, pored opština Plav, Tivat i Kotor, dobitnik granta u iznosu od 18.000 eura, a sve je dio regionalnog projekta u koji je uključeno 36 opština iz zemalja jugoistočne Evrope. Realizaciju ovog regionalnog projekta sprovodi Savjet Evrope, a donator je Evropska unija.

Radionicu u Tivtu vodili su službenici Savjeta Evrope Aleksandra Vujić i Vedran Majstorović, koji su polaznike radionice bolje upoznali sa Opštom konvencijom Savjeta Evrope o manjinskim jezicima i Evropskom poveljom o manjinskim i regionalnim jezicima.

- Crna Gora je potpisnik oba ova dokumenta, a ovi projekti će svakako biti plus Crnoj Gori u ispunjavanju obaveza koje je preuzela potpisivanjem ovih dokumenata, kazala je Vujić.