Drugo izdanje, postumno objavljene, knjige pjesama za djecu “Djetinjstvo da se vrati” prerano preminulog pjesnika Senada Bande iz Bijelog Polja promovisana je u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu.

Pjesnik i recenzent ove knjige Dušan Govedarica ističe da je poezija Senada Bande vapajna za nečim nedostupnim. Nečim što je pod rukom, a ipak je daleko.

- Muzika na kraju pjesme koje bude lepezu emocija, potiče iz Senadove ranjene duše, istakao je Govedarica.

Osim Govedarice, o knjizi su govorili i Radoje Femić, Kemal Musić i Sait Šabotić. Šabotić ističe da je velika stvar kada jedan pjesnik koji nije sa nama može da spoji dva grada.

- Senad je to učino spajajući njegovo rodno Bijelo Polje i Nikšić gdje je proveo najljepše dane svoje mladosti. Čitajući njegove pjesme otkrićete sa koliko duha i sa koliko ozbiljnosti im prilazi poeziji, kazao je Šabotić, dok Radoje Femić smatra da knjiga „Djetinjstvo da se vrati" nesumnjivo pripada tradicionalnom segmentu dječjeg pjesništva, jer je odlikuje izražen vaspitni karakter, a Kemal Musić je podsjetio da je Senad Banda bio od onih lirika koji su stih gradili na sopstvenom iskustvu.

Prisutne je pozdravio i brat preminulog pjesnika Nail Banda, koji je sa bratom Kemalom, a uz podršku Fonda za manjine, pokrenuo inicijativu objavljivanja drugog izdanja knjige “Djetinjstvo da se vrati”, te inicirao i promociju u Bijelom Polju.

Stihove iz zbirke „Djetinstvo da se vrati" kazivao je glumac Miro Nikolić a moderator je bio Edin Smailović.

Senad Banda je rođen je u Bijelom Polju 1967. godine. Srednju školu učio u Podgorici a studirao književnost u Sarajevu. Pjesme da djecu objavljivao je u listovima i časopisima. Živio je u Kukuljama, Bijelom Polju, Nikšiću i Podgorici. Umro je u Bijelom Polju 1996. godine.