Austrijski ambasador u Crnoj Gori Johan Frolih i direktor bjelopoljskog Centra za kulturu Abaz Dizdarević otvorili su večaras zložbu karikatura „Na kauču”, posvećenu Sigmundu Frojdu, u galeriji Centra za kulturu, povodom stošezdesetogodišnjice rođenja ovog filozofa i utemeljivača psihoanalize.

- Frojdovski lapsuz, Edipov kompleks, eros, kao glavna motivacija ljudskih aktivnosti, čuveni psihoanalitičar je definisao kao podsvjesno značajan psihološki element i time postavio temelje savremene psihoanalize. Frojd je u svom djelu “Humor i njegov odnos prema podsvjesnom” iz 1905. godine opisao sposobnost humora i izazivanje smijeha, koja se bazira na tehnikama koje skreću sa zabranjenih, neugodnih misli, uglavnom agresivne ili seksualne prirode. Osamdeset karikatura prikazuju bradatog psihoanalitičara, čija diploma visi na zidu ordinacije i neizbježni kauč, a tu su i neurotični pacijenti, kazao je ambassador Frolih na otvaranju.

Dizdarević je podsjetio da je postavku koja je predstavljena Bjelopoljcima uz podršku austrijskog Ministarstva saveznih poslova realizovao i muzej Sigmunda Frojda, a premijerno je prikazana u Njujorku.

- Večeras su predstavljene najuspjelije karikature u vezi sa aspektima psihoanalize objavljenih u uglednom američkom časopisu „Njujorker”, kazao je Dizdarević.

Program je muzičkim nastupom upotpunila bjelopoljska klapa Kamerton.