Direktor Direkcije za izgradnju i investicije Opštine Bijelo Polje Milanko Minić kazao je na današnjoj konferenciji za novinare, da je programom uređenja prostora za 2017. godinu planirano da se uloži oko 29 miliona eura u kapitalne projekte u Bijelom Polju.

-Realizacija programa teče planiranom dinamikom. Želim da istaknem projekat nastavka radova na valorizaciji planine Bjelasice. U ovoj godini planirani su radovi u vrijednosti  6 miliona eura. U toku je izrada glavnog projekta vodosnabdijevanja bazne stanice, a to podrazumijeva napajanje budućeg objekta od osamsto do hiljadu metara kvadratnih koji će opsluživati Ski centar. U toku je izrada glavnog projekta za izgradnju trafostanice 35/10 za koju je planirano da bude završena u 2018. godini. Planirano je da za mjesec dana bude raspisan novi tender za žičaru po sistemu projektuj izgradi, jer  kada je raspisan prvi tender nije bilo prijavljenih. Za putni pravac Ravna Rijeka-Jasikovac urađen je i revidovan glavni projekat i u toku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i dobijanje građevinske dozvole. Za most na rijeci Ljuboviđi dobijena je građevinska dozvola i već je započeta izgradnja mosta i prilaznih puteva, a vrijednost ovih radova iznosi 570 hiljada eura. Raspisan je tender za prvu i drugu fazu proboja puta Jasikovac-Cmiljače u dužini od 4,7 kilometara u vrijednosti  4 miliona eura, a radovi se izvode od gornjeg stroja bez asvalta i bez ivičnjaka, kazao je Minić.

Minić je istakao da je planirano da se u ovoj godini u projkat Đalovića pećine uloži 3,4 miliona eura. Urađen je i revidovan glavni projekat puta Bistrica-Podvrh i raspisan tender za prvu i drugu fazu izgradnje puta u vrijednosti  4,5 miliona eura. 

-Urađeno je idejno rješenje za izgradnju glavne trafostanice u Bistrici 35/10 sa napajanjem dalekovodom iz Nedakusa koji ide preko Strojtanice, Vlaha i spusta se u Bistricu do buduće trafostanice. Planirana je izgradnja i trafostanice kod manastira Podvrh, koja će se napajati podzemnim kablom trafostanice Bistrica, a planirana je i izgradnja stubne trafostanice 10/04 iznad same klisure, a napajaće se iz sela Đalovići. Pripremljeni su podaci za raspisivanje tendera za uređenje pećine i ulaza u vrijednosti od 280 hiljada eura i u toku je tender za odabir projektanta za izadu projekta uređenja pristupnih staza. Do kraja godine očekuje se raspisivanje tendera za žičaru po sistemu projektuj izgradi, a projektom će biti definisana njena vrijednost. Projekat rekonstrukcije gradskog trga planiran je u tri faze. Radovi na rekonstrukciji prve i druge faze počeli su trećeg aprila i teku planiranom dinamikom, a vrijednost radova je  480 hiljada. Završetak radova ove dvije faze planiran je do kraja jula mjeseca. Raspisan je tender za odabir izvođača treće faze rekonstrukcije trga procijenjena vrijednost radova treće faze je 180 hiljada eura. Trg će prvi put biti popločan kavalitetnim pločama i imaće novo urabano dekorativno osvjetljenje LED svjetiljkama, prvi put biće postavljeno dekorativno osvjetljenje stabala lipa i urđene fasade na zgradama u čitavoj ulici Slobode. Radi se idejni projekat za rekonstrukciju fasada, a njegova realizacija očekuje se na jesen. Investitor radova na pravoj i drugoj fazi rekonstrukcije trga je firma  Adriatic properties iz Budve i Opština Bijelo Polje, a izvođač Unipred iz Bijelog Polja.

Minić je najavio izgradnju rasvjete u dužini od 5 kilometara na obilaznici oko grada za koju je raspisan tender za odabir izvođača radova, a procijenjena vrijednost radova 320 hiljada eura. Biće izgarđen i novi most u Njegnjevu, a već je raspisan tender za odabir izvođača radova, a procijenjena vrijednost je 320 hiljada eura.

-Biće rekonstruisana skupštinska sala raspisan je tender, vrijednost radova je 220 hiljada eura, a to će biti lijepa sala po sistemu sale Skupštine Crne Gore. Realizovaćemo drugu fazu Mojkovačke ulice u okviru koje će biti rekonstruisana raskrsnica kod Auto moto društva. Odabran je projektant i u toku je projektovanje raskrsnice sa ulivno izlivnim trakama, kad projekat bude završen biće rspisan tender za izvođača radova i očekujem da do kraja godine raskrsnica bude rekonstruisana, zaključio je Minić.