Povodom 1.decembra Svjetskog dana borbe protiv side danas je u Centru za kulturu održano predavanje na ovu temu, a u organizaciji Kancelarije za mlade -Sekretarijata za lokalnu samoupravu i Opštinske organizacije Crvenog krsta Bijelo Polje, uz podršku đačkih paralmenta serednjih škola. U okviru obilježavanja ovog dana izveden je performans ,, Stop stigmi“ i prikazan edukativni film o HIV-u.

Rukovodilac Odjeljenja u Sekretarijatu za  lokalnu samoupravu Miloš Kljajević kazao je da lokalna uprava i Kancelarija za mlade i Opštinska organizacija Crvenog krsta  prepoznaju sve probleme koje sa sobom nosi ova opaka bolest.

-Uz podršku đačkih parlamenata srednjih škola iz Bijelog Polja danas sprovodimo ovu aktivnost obiljžavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV-a. Na ovaj način uzimamo učešće u kampanji koju Svjetska zdrvstvena organizacija proglasila danom borbe protv AIDS-a. Moram pomenuti, da opštinska da opštinska Kancelarija za mlade u okviru Sekretarijata za lokalnu samoupravu opštine Bijelo Polje, postoji još od 2009. godine i radi na unapređivanju kvaliteta života mladih, kroz stalni dijalog sa mladima i ostalim relevantnim subjektima za razvoj mladih ljudi, a sve u cilju rješavanja njihovih problema i uvažavanja njihovih potreba. Kancelarija za mlade u Bijelom Polju je prva kancelarija koja je otvorena u Crnoj Gori na lokalnom nivou i njenim otvaranjem lokalna samouprava je dodatno potvrdila da vodi brigu o mladim ljudima u našem gradu i u sklopu svojih nadležnosti realiziju i podržava sve aktivnosti koje su od značaja za mlade ljude, kazao je Kljajević.

Predstavnik Opštinske organizacije Crvenog krsta Mašan Živković kazao je da Crveni krast ima tradiciju dugu 142 godine.

-Crveni krast u jednu od osnovnih aktivnosti ubraja zdravstvenu djelatnost. Bitno je napomenuti da pored dobrovoljnog davalaštva krvi, borbe protv tuberkuloze u poseban dan ubrajamo 1. decembar Svjetski dan borbe protiv side. Koristim priliku da se zahvalim Kancelariji za mlade Opštine Bijelo Polje i svima koji su došli da isprate ovaj događaj, kazao je Živković.

 Predstavnica Đačkog prlamenta Srednje stručne škole Amina Idrizović kazala je da su se predstavnici svih đačkih prlamenta srednjih škola Bijelog Polja se rado odazvali pozivu Kanelarije za mlade da učestvuju u obilježavanju ovog dana.

-Cilj je da našim vršnjacima skrenemo pažnju na to kakva je to bolest sida, koliko je opasna i koji su to načini zaštite, kazala je Idrizović.