Danas je u Bijelom Polju održana prezentacija novog projekta za podsticaj razvoja poljoprivrede koji se odnosi na razvoj klastera koji implementira Ministarstvo poljoprivrede uz podršku Međunarodne agencije za razvoj poljoprivrede IFAD.

Potpredsjednik Opštine Bijelo Polje Abaz Kujović pozdravio je prisutne i kazao je da je ovo  novi i veoma značajan projekat za podsticaj razvoja poljoprivrede.

Projekat su predstavili članovi Tima za implementaciju direktor Velibor Spalević i članovi Rita Barjaktarović i Igor Jovanović.

Direktor projekta Velibor Spalević kazao je da mu je zadvoljstvo da prisutne pozdravi u ime Međunarodne organizacije za razvoj poljoprivrede sa sjedištem u Rimu.

-Tek je prošle godine uspostavljena kacelarija ove organizacije u Crnoj Gori. Obišli smo teren i vidjeli da postoje potrebe ulaganja u podršku poljoprivredi na sjeveru Crne Gore. Vezano sa tim definisano je projektno područje. Otprilike bi intervenciju IFADA podijelili na dva krila istočno i zapadno u Crnoj Gori. Durmitorski kraj je zapadno krilo, gdje ćemo podražati opštine Šavnik, Žabljak i Nikšić kao jednu cjelinu, a druga cjelina bi bila Polimlje sa Mojkovcem. To su opštine Bijelo Polje, Petnjica, Berane i Mojkovac. Danas ćemo govoriti o čemu se radi što se tiče aktivnosti na projektu, o investcijama koje će biti odrađene u ovim opštinama, kazao je Spalević.

Član Tima za implementaciju projekta Rita Barjaktarović kazala je da je osnovni cilj projekta da se doprinese jačanju malih gazdinstava na sjeveru Crne Gore.

-Cilj je da se omogući da ta  gazdinstva budu konkurentana i otporna u odnosu na klimatske promjene. Ovaj projekat se implementira od strane Ministarstva poljoprivrede uz podršku Međunarodne agencije za razvoj poljoprivrede IFAD-a. Namjera je  da se prvenstveno siromašna seoska područja podrže i da podstaknemo postojeće poljoprivredne proizvođače da nastave da se bave poljoprivredom, ali nove da se počnu baviti poljoprivredom i na taj način da poboljšamo ekonomsku sliku ovog regiona. Cilj je da se podrže klasteri koji bi nastali na razvoju maline i bobičastog voća, zatm sjemenski krompir, mliječni proizvodi, meso od koza i ovaca. To su četri oblasti koje su prepoznate, ali postoji mogućnost da se prošire oblasti, ako se stvori potreba, kazala je Barjaktarović.