U sklopu projekta ,,Naš otpad naša odgovornost" za koji je sredstva odobrila opštinska Komisija za dodjelu sredstava NVO, organizovan je okrugli sto na temu „Doprinos zaštiti životne sredine kroz upravljanje komunalnim i neopasnim otpadom”.

U radu okruglog stola su učestvovali načelnik Komunalne policije Opštine Bijelo Polje Muzafer Badžić, predstavnici Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, kao i predstavnici Sekretarijata za preduzetništvo, zaposleni u DOO „Komunalno Lim’’, nevladina organizacija ,,Euromost" koja je i organizovala ovaj sastanak, ekološke organizacije s područja opština Bijelo Polje, Plav i Prijepolje koje se bave zaštitom Lima i drugim ekološkim aktivnostima, članovi Sportskog ribolovnog društva „Sinjavac” i drugi.

Razgovaralo se o svim problemima koji se tiču ugrožavanja životne sredine na području opštine Bijelo Polje, kao i o nelegalnom odlaganju otpada, posebno na obalama Lima. Takođe je razgovarano o budućim zajedničkim aktivnostima svih učesnika na zaštiti životne sredine u bjelopoljskoj opštini i o unapređenju saradnje u ovoj oblasti.

NVO „Euromost”, realizuje projekat  „Naš otpad, naša odgovornost” na ruralnom području u mjesnim zajednicama Zaton, Pavino polje i Lozna (Poda).

Predsjednik ove nevladine organizacije Almer Mekić je kazao da je projekat bio uspješan samim tim što su realizovane sve aktivnosti od održavanja tribina u mjesnim zajednicama do doniranja i postavljanja kontejnera u pomenuta tri seoska područja. Uspješnost projekta je postignuta samim tim što se u realizaciji priključilo i komunalno preduzeće „Lim”, s kojim je napravljen dogovor da vrši usluge odvoženja komunalnog otpada iz ove tri mjesne zajednice, i to s mjesta gdje su postavljeni kontejneri. Sve aktivnosti projekta su jasno pokazale da samo učešćem svih – od lokalne uprave, građana, preko komunalnog preduzeća i civilnog sektora, može da se doprinese zaštiti živote sredine i boljem komunalnom redu kazao je Mekić.

U toku radionice uručena su priznanja za doprinos zaštiti životne sredine zaposlenima u Komunalnom preduzeću „Lim” Vladanu Bubanji, Izetu Čelebiću i Vehbiji Mehoviću, kao i Mehmedu Hasanoviću, ribočuvaru u Sportskom ribolovnom društvu „Sinjavac”.

Senad Pačariz, rukovodilac u Komunalnom preduzeću „Lim”, zahvalio je na priznanjima i kazao da je dobro što se neko sjetio da radnike tog preduzeća na ovakav način motiviše. Naglasio je da su radnici priznanja zaslužili svojim aktivnostima na poslu, i upornim radom, kako u radnom vremenu, tako i mimo njega.

Načelnik Komunalne policije Muzafer Badžić govorio je o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji, koje će doprinijeti i zaštiti životne sredine.

On je kazao da se izmjene odnose na ovlašćenja i primjenu mjera zadržavanja, legitimisanja, privođenja, upotrebe spreja prilikom samoodbrane.

Najveći problem Komunalnoj policiji je bilo legitimisati nekog, uzeti podatke, sankcionisati i privesti lice koje čini prekršaj. Nove izmjene Zakona o komunalnoj policiji daju široka ovlašćenja, što će nam omogućiti da djelujemo brže i efikasnije kazao je Badžić.