Danas je u Bijelom Polju održana obuka za predstavnike lokalnih samouprava na temu informisanja javnosti o evropskoj integraciji u lokalanim zajednicama.

Bojana Mučalica predstavnica  Sektora  za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore kazala je da nova Strategija informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za period 2019-2022 usmjerena, prije svega, na komunikaciju sa građanima, naročito mladima, a značajan dio tog dokumenta daje jasne smjernice lokalnim zajednicima o komuniciranju procesa.

-Evropska integracija je projekat cijelog društva i preduslov njene uspješne realizacije je postojanje visokog stepena razumijevanja, kao i aktivno učešće svih društvenih subjekata.Taj proces se dešava u sve složenijoj globalnoj komunikacijskoj sredini, u kojoj svakodnevno nastaju novi kanali komunikacije, zbog čega se izradi ove Strategije pristupilo obazrivo, temeljno i precizno. Dokument je prilagođen aktuelnom trenutku u procesu pristupanja i savremenim komunikacionim kanalima, pa će doprinijeti da građani budu još bolje informisani o evropskoj integraciji Crne Gore. Strategija je usmjerena na komunikaciju sa građanima generalno, ali i sa specifičnim ciljnim grupama, kao što su mladi, mediji, lokalne samouprave, nevladine organizacije. Strategiju prati Akcioni plan za 2019, koji sadrži 185 aktivnosti svih vladinih resora, Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore, Zajednice opština Crne Gore, Privredne komore Crne Gore i partnerskih nevladinih organizacija, istakla je Mučalica.

Vanja Starovlah, pomoćnik generalnog sekretara Zajednice opština Crne Gore za evropske integracije i međunarodnu saradnju rekla je da su strategijom informisanja lokalne samouprave prepoznate kao jedan od značajnih činilica komuniciranja procesa evropske integracije.

-Imajući u vidu da će se veliki dio evropske regulative primjenjivati na lokalnom nivou vlasti, upoznavanje sa evropskim standardima, pravilima, ali i koristima za građane treba da bude u fokusu aktivnosti lokalnih samouprava tokom realizacije ove strategije. Posebnu pažnju, svakako, treba obratiti na programe podrške Evropske unije, kako na već realizovane projekte tako i na sve veće mogućnosti koje će se otvarati lokalnim samoupravama tokom narednih faza pristupanja Evropskoj uniji. Cilj je afirmisati konkretnu finansijsku podršku Evropske unije lokalnim zajednicama za realizaciju važnih razvojnih projekata, zaključila je Starovlah.