Studenti Fakulteta vizuelnih umjetnosti, Univerzitet Mediteran iz Podgorice predvođeni profesoricom Marijom Džoganović, posvećeni su humanitranom radu i gdje god mogu svojim bojama promijeniti prostor u kojem borave djeca i odrasli, oni nesebično daruju murale koji na trenutak mijenju stvarnost.

Studenti FVU su prošle godine oslikali oko 1000 m2 u Institutu za bolesti djece, KBC u Podgorici, Centru za prava djeteta i Resursnom centru za djecu i mlade. Na ovom projektu u trajanju od šest mjeseci je uz kolege iz Podgorice: Katarinu Laković, Denisa Nogovića i Miljana Babića učestvovalo i troje studenata iz Bijelog Polja: Selma Sijarić, Marko Pavlović, Željko Madžgalj i Jelena Jušković.

Studenti su prošle godine u Bijelom Polju oslikali dnevni boravak Centra za djecu sa posebnim potrebama "Tisa". Na ovom projektu su radili studenti iz Bijelog Polja: Milivoje Kovačević, Osman Zaimović, Vladimir Jelić i Milena Rakonjac. 

Ove godine studenti su svoj rad i kreativnost poklonili dječjem odjeljenju u sastavu gradske bolnice, gdje je oslikano 366 m2 većinom bolničkih soba, đe mališani provode najviše vremena. Kako je ovaj projekat bio zahtjevniji na njemu su uz kolege iz Bijelog Polja: Vojo Đukić, Stevan Veličković i Ivana Smolović učestvovalo i dvoje iskusnih studenata master studija FVU: Katarina Laković i Denis Nogović kao i sedam studenata iz Podgorice sa prve godine studija.

Poslije uspješno zavšenog posla u svijetu djece, odlučili su da neki ljepši svijet, svijet murala podare i odraslima, na posebnom odeljenju bolnice u Bijelom Polju, odjeljenju psihijatrije. Za ovaj projekat je zaslužan Denis Nogović, Jelena Ćosović i Ivana Smolović. Kako Denis kaže ovo je po prvi put da se nešto radi za odrasle, i ovdje moramo biti posebno oprezni sa bojama i uraditi takve murale koji su prijatnih i blagih boja, koji ne opterećuju već smiruju, otuda je naš zadatak i odgovorniji i zahtjevniji. Studenti Fakulteta vizuelnih umjetnosti su toliko posvećini svom humanitarnom radu, da ne gledaju ni da li su praznici ni vikendi, uživaju u svojoj plemenitoj misiji na koju svi mi koji živimo sa njima u našem Bijelom Polju, moramo biti ponosni.

Murale na Pedijatriji Opšte bolnice u Bijelom Polju u materijalu za rad podržala je Opština Bijelo Polje na čelu sa Predsjednikom Petrom Smolovićem, na čemu  su studenti zahvalni, jer su time njihove akcije i zadaci značajno olakšani.

Potpisi na fotografijama

  1. Studentkinje Jelena Ćosović i Ivana Smolović na odjeljenju Psihijatrija
  2. Trpezarija na Pedijatriji Opšte bolnice Bijelo Polje