Opština Bijelo Polje je najuspješnija opština u Crnoj Gori, kada se radi o broju odobrenih projekata i realizovanih sredstava iz fonda Evropske unije za finansiranje poljoprivrede.

IPARD je uz agro budžet najsnažniji finansijski instrument, koji je doprinio konkretnom osnaživanju poljoprivrednih gazdinstava. Podsjećamo da se kroz projekte IPARD-a, obezbijeđuje minimum 50 % bespovratnih sredstava na ukupnu investiciju.
Kroz projekte Ipard mjeru 1, primarna proizvodnja,  do sada je investirano u 140 gazdinstava, ukupna investicija 5.2 miliona eura, bespovratna podrška 2.8 miliona eura i investicije se odnose na 18 opština. Poljoprivrednicima je kroz  projekte dodijeljeno je i više komada mehanizacije i to: 120 traktora, 130 priključaka, a  i izgrađeni su i objekti primarne prerade i zasađeni višegodišnji zasadi malina i jagoda. Aktivnosti Opštine Bijelo Polje i Ministarstva poljoprivrede u Vladi Crne Gore, potvrđuju da je poljoprivreda  veoma važna razvojna grana na Sjeveru Crne Gore, kroz kontinuirano  finansiranje sve većeg broja projekata u poljoprivredi.