Sinoć je u Bijelom Polju otvoren 49. Festival dramskih amatera Crne Gore.

Festival je otvorio reditelj Blagota Eraković koji je kazao da je Festival nastao 1969. godine u Budvi, organizovanjem seminara za vođe dramskih grupa, a da su prve predstave odigrali u Nikšiću, da bi kasnije FDA preuzelo Bijelo Polje, koje ga 45 godina časno opslužuje.

-Pozorište je umjetnost najbliža čovjeku i nema svetije umjetnosti nego sebe pokazati u ulozi nekog drugog, odnosno iskazati tuđa osjećanja. Znamo da riječ amater znači onaj koji se bavi nečim iz ljubavi, a ne profesionalno. Zato se po pitanju amaterizma mora nešto pod hitno uraditi, kazao je Eraković.

Nakon svečanog otvaranja prvi su se predstavili glumci bjelopoljskog pozorišta, koji su premijerno izveli predstavu Gospodska krv, reditelja Ferida Karajice.

U predstavi su igrali Predrag Vukojević, Vlado Tomović, Jusuf Bajramspahić, Nada Pavićević, Slađana Bubanja, Sanja Ćirović i Miodrag Beli Rakonjac.

U okviru programa festivala otvorena je izložba „Crnogorska pozorišna povijest“, autorke Slavojke Marojević, urednice izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta.

Na ovogodišnjem Festivalu, od prijavljenih trinaest, učestvuje jedanaest predstava iz osam gradova: Bara, Budve, Podgorice, Nikšića, Rožaja, Berana, Mojkovca i Bijelog Polja.

FDA se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Bijelo Polje, a u organizaciji JU Centra za djelatnosti kulture ''Vojislav Bulatović – Strunjo''.