Na sceni Centra za kulturu, a u znak sjećanja na nekadašnji državni praznik Dan Republike, koji se slavio 29. novembra, uz partizanske pjesme, pionirsku zakletvu i kozaračko kolo smjenjivali su se Gradski hor, KUD „Tekstilac“, solisti uz pratnju orkestra, kao i učenici Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović'', Osnovne škole ,,Pavle Žižić'' iz Njegnjeva i OŠ „9. maj“ Sutivan. 

Na današnji dan je prije 76 godina održano Drugo zasijedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije AVNOJ u Jajcu, na kome je donijeta odluka o federalnom ustrojstvu buduće socijalističke Jugoslavije.

Predsjednik Petar Smolović izrazio je žaljenje što zbog ranije preuzetih obaveza nije bio u mogućnosti da prisustvuje programu, koji kako je istakao, sve nas podsjeća na antifašističku borbu i tradiciju, naših naroda i narodnosti.

“Zato smatram da pjesme koje slave borbu crnogorskih i jugoslovenskih besmrtnika, koji su položili živote za slobodu, predstavljaju svojevrsnu kulturnu baštinu koju moramo njegovati i čuvati” – poručio je predsjednik Opštine u pismu organizatorima.

Direktor Centra za kulturu Milko Kovačević je istakao da je koncert šalje veliku poruku da slobodarsko Bijelo Polje i dalje čvrsto stoji na idejama antifašizma

„Stoji na idejama zajedničkog života, međusobnog uvažavanja i poštovanja, na idejama čovjekoljublja i humanosti i da će na toj ideji vječno ostati, ne zato što je to civilizacijska vrijednost i civilizacijski iskorak, već zato što samo na taj način naše Bijelo Polje i naša Crna Gora mogu opstati. I zato je obaveza da sve ono vrijedno u nama utkamo zajedno i u naše Bijelo Polje i našu Crnu Goru za dobro svih nas. A sa tom idejom i započinjemo i završavamo koncert“ – rekao je Kovačević.

Koncert je realizovan u saradnji JU Centar za kulturu ,,Vojislav Bulatović-Strunjo'' i NVO ,,Muzička baština''.