Zavod za zapošljavanje Crne Gore objaviće krajem marta tekuće godine drugi Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava od tri do 7.5 hiljada eura, najavio je u Bijelom Polju direktor Zavoda Suljo Mustafić.

On je sa promocije 3,5 miliona eura vrijednog “Programa grantova za samozapošljavanje”, prvog direktnog granta iz fondova Evropske unije, poručio da će u drugom pozivu priliku da se prijave imati sva nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda najmanje četiri mjeseca.

“Na ovaj način pokazujemo posvećenost Vlade, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Zavoda razvoju sjevernog regiona, gdje je najizraženija nezaposlenost. Na promotivnim info sesijama, svim nezaposlenim licima sa evidencije sa naglaskom na mlade, žene i dugotrajno nezaposlene, omogućavamo da na vrijeme dobiju sve detaljne informacije: o uslovima učešća, neophodnoj dokumentaciji koja se prilaže uz zahtjev za učešće u programu, rokovima kao i o pravima i obavezama korisnika”, naglasio je Mustafić.

On je pozvao sve koji su voljni da pokušaju da pokrenu svoj biznis, da apliciraju za podsticajna bespovratna sredstva.

“Razmislite koje su vaše vještine i najveće snage, u čemu ste dobri. To može biti odlična polazna tačka za pronalaženje poslovne ideje. Osnivanjem sopstvenih preduzeća – zaposlićete i sebe i druge. Uvjeren sam da jedni drugima možemo biti partneri na putu do zajedničkog uspjeha”,  poručio je direktor ZZZ napomenuvši da je u prvom pozivu 135 lica predalo zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava a da su evaluatori pozitivno ocijenili 108 podnešenih zahtjeva.

On je takođe podsjetio da se u bjelopoljskoj opštini nalazi 3.370 nezaposlenih te da je stop registrovane nezaposlenosti i dalje iznad državnog prosjeka i iznosi 22.9 odsto.

“Skoro polovina nezaposlenih u ovom gradu su žene odnosno 2.029 odsto. Među nezaposlenima je svaki šesti je iz kategorije mladih a gotovo 70 odsto je dugotrajno nezaposlenih. Upravo ove kategorije nezaposlenih, nastojimo da informišemo, animiramo, motivišemo, podstaknemo i podržimo da otpočnu sopstveni biznis. Naša podrška podrazumijeva i pripremu, edukaciju i obuku nezaposlenih za pokretanje biznisa, jer smo svjesni svih problema sa kojim se suočavaju početnici”, zaključio je Mustafić.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović kazao je da lokalna samouprava učestvuje i ohrabruje sve aktivnosti Zavoda za zapošljavanje.


“Opština Bijelo Polje pružiće logističku podršku aplikantima angažovanjem zaposlenih pri izradi biznis planova. Želja nam je da što više građana iskoristi ovu dobru priliku i da svoje ideje sprovede u djelo”, poručio je Smolović.

Predstavnici Zavoda juče su “Program grantova za samozapošljavanje” promovisali u opštinama Plav i Gusinje. Info sesije će sjutra biti održane u Beranama, za nezaposlene iz Berana i Andrijevice, ali i u Rožajama za nezaposlena lica Rožaja i Petnjice.
Zavod će, kao servis blizak građanima, mogućnosti za dobijanje bespovratnih sredstava promovisati i naredne sedmice i u drugim opštinama u Crnoj Gori.