Nevladino udruženje “Zagrli srcem Martin i Andrija” iz Bijelog Polja i “Zinak” iz Podgorice  obilježili su 15. februar, Međunarodni dan djece oboljele od raka.

Uz učešće djece iz osnovnih škola, škole za osnovno muzičko obrazovanje, KUD-a Tekstilac i veliki broj građana, na gradskom trgu održan je program podrške djeci oboljeloj  od malignih bolesti uz poruku “BORIM SE I ŽIVIM”.

Kako je kazala koordinatorka NVU “Zagrli srcem Martin i Andrija” Ivana Šćekić, manifestacija je organizovana sa ciljem pružanja podrške djeci i njihovim roditeljima koji vode borbu sa ovom opakom bolešću, ali i da skrenu pažnju široj javnosti na problem sa kojima se suočavaju tokom liječenja.

“Obilježavanjem ovog dana ima za cilj da pažnju cjelokupne javnosti, opšte i stručne, usmjeri ka važnoj misiji poboljšanja tretmana, njege, kvaliteta života, emocijalnih i socijalnih potreba djece oboljele od raka, kao i njihovih najbližih” kazala je Šćekić i dodala da se mora osigurati i pravo na na ranu i pravilnu dijagnozu, dostupnost ljekova te pravo na kvalitetan medicinski tretman.

“Cilj je takođe, da se djeci, roditeljima i široj društvenoj zajednici pruže prave informacije kako da obrate pažnju i prepoznaju rane znake upozorenja i simptome, jer brza i efikasna rana dijagnostika mogu da pruže duže preživljavanje adolescenata i djece oboljelih od raka” kazala je Ščekić.

Potpredsjednik opštine Ernad Suljević je kazao da će se lokalna samourava odazvati svakoj akciji koja ima za cilj poboljšanje zdravstvene zaštite građana, a naročito djece i mladih.

“ Bolest zbog koje smo se danas okupili zahtijeva dugo i trajno liječenje, ali okupili smo se danas da joj poručimo da ćemo je zajedničkim snagama svaki put pobijediti. Opština konstantno ulaže u osavremenjavanje opreme, stvaranju boljih uslova za liječenje osoba oboljelih od svih bolesti. Takođe želim da vam pošaljem poruku da na nas uvijek možete računati na pomoć i podršku, jer zajedno smo jači” kazao je potpredsjednik opštine.

Da i Centar za socijalni rad svakodnevno pruža pomoć i podršku oboljelim, kazala je direktorica te ustanove Vesna Minić i istakla da su djeca uvijek prioritet.

“Mi u Centru za socijalni rad štitimo interese i prava djece sa ciljem da sva djeca odrastu u zdrave i uspješne ljude. Važno je biti iskren u vezi problema koji postoji, ne treba se pretvarati da ga nema, ne treba ga vidjeti gorim nego što jeste, treba ga vidjeti boljim nego što jeste, a onda pobjeda, draga djeco slijedi, a kao pobjednici izaći ćete samo ukoliko na vaš problem gledate kao na neki izazov i uz podršku roditelja i svih nas koji se bavimo djecom, sigurno da ćete doći do pobjede” kazala je između ostalog Minić.

Nakon učešća djece iz KUD-a Tekstilac i muzičke škole svi zajedno pustili su balone u znak podrške djeci koja se liječe i u znak sjećanja na djecu koja nijesu više sa nama.

Izvor: Radio Bijelo Polje